CISU vil skabe overblik over beskæringernes konsekvenserne

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Finansloven for 2016 er ikke vedtaget endnu, men regeringens forslag indeholder store besparelser på udviklingsbistanden. Samlet set skal der skæres 2,9 milliarder kroner, hvis regeringen får sin vilje.

Rammeorganisationerne – de 17 organisationer der er på finansloven, får beskåret deres tilskud med omkring en fjerdedel og fra IBIS lyder det, at det nok vil betyde et farvel til hver fjerede medarbejder i hovedkontoret i København.

Men i finanslovsforslaget ligger der også beskæringer på flere andre områder under udviklingsbistanden. CISU, paraplyorganisationen for omkring 300 mindre og mellemstore udviklingsorganisationer, forsøger at give svar på de mange spørgsmål, de bebudede besparelser rejser blandt medlemsorganisationerne.

Derfor, skriver organisationen, har den på cisu.dk/besparelser samlet en oversigt over ofte stillede spørgsmål og de svar, dens medarbejdere kan give. Siden er under udvikling, og sidder du med et spørgsmål om eventuelle konsekvenser af nedskæringer, der ikke er at finde her, må du meget gerne sende en mail til journalistpraktikant Tine Bielefeldt på [email protected].

Spørgsmål og svar

Indtil videre kan man få svar på følgende spørgsmål:

  • Hvordan er CISU ramt af nedskæringerne i finanslovsforslaget?
    Som resten af civilsamfundet og puljerne, er CISU og Civilsamfundspuljen ramt. Den vil i 2016 være på 110,6 millioner kroner i stedet for 150 millioner kroner. Det vil betyde færre penge til bevillinger fra puljen, til forvaltningen af den og til kapacitetsopbygningen for medlemmerne.
     
  • Hvornår vil nedskæringen ramme?
    I Civilsamfundspuljen vil de vil det kunne mærkes allerede fra december-runden i 2015.
     
  • Vil eksisterende bevillinger fra puljen blive berørt af nedskæringerne?
    Ingen bevilgede projekter m.v. vil blive berørt.
     
  • Hvornår ved vi, hvor meget mindre puljen er?
    CISU er i gang med et udredningsarbejde, som vi forventer at kunne præsentere efter den 25. november.
     
  • Vil der være færre kurser og muligheder for rådgivning?
    I et eller andet omfang ja. CISU er i gang med et udredningsarbejde, som vi forventer at kunne præsentere efter den 25. november.
     
  • Regeringen har sløjfet lande fra listen over prioriterede lande. Har det indflydelse på Civilsamfundspuljen?
    Der forventes ikke ændret i adgangen til civilsamfundspuljen ift. lande. Vi følger stadig alene retningslinjen om BNI (link).
     
  • Rammes puljen til civilsamfundsindsatser inden for klima- og miljø?
    Nej puljen er givet som en 3-årig bevilling til CISU og rammes derfor ikke. Puljen udløber med ugangen af 2016.

Fortsat mulighed for at påvirke endelig finanslov

CISU understreger, at der fortsat er tale om et forslag til finanslov, der ikke er vedtaget. Organisationen arbejder for tiden på at påvirke politikerne, og den opfordrer alle medlemsorganisationer til at gøre det samme. Læs mere på cisu.dk/fl16

Når CISU den 9. november afholder efterårets Status- og Dialog-møde, bliver det med fokus på, hvad de kommende nedskæringer vil få af betydning for CISUs puljer og ydelser. Det bliver dermed også medlemsorganisationernes mulighed for at komme til orde, inden sekretariatet og bestyrelsen arbejder videre med udmøntningen af nedskæringerne.

Man kan læse mere om Status- og Dialog-mødet og tilmelde sig her – og tilmelde sig den ekstraordinære generalforsamling her.