Kurt Mosgaard
Kurt Mosgaard er tidligere generalmajor med omfattende viden og erfaring fra FNs fredsbevarende operationer på Balkan og i Afrika. Hans første udsendelse var som stabschef ved den danske bataljon I Kroatien/UNPROFOR i 1995.
I 1996 var han udsendt til Bosnien som stabschef ved den danske bataljon i Bosnien.
Han arbejdede for Udenrigsministeriet i perioden fra 1997 til 2000 og etablerede SADC (Southern Africa Development Community) Regionale Peacekeeping Training Centre i Zimbabwe.
Fra 2000 til 2001 var han chef for NATOs Information Campaign Branch ved IFOR-hovedkvarteret i Sarajevo.
Efterfølgende var han militærrådgiver og ministerråd ved den danske mission ved FN i New York fra 2001 til 2003 med sæde bl.a. i FNs Special Committee on Peacekeeping Operations (C-34).
Fra 2005 til 2007 var han Force Commander for FN's styrke i Vestsahara (MINURSO) og fungerede Head of Mission fra 2006 til 2007.
I perioden fra 2009 til 2012 var han bl.a. chef for FNs hurtige udrykningsbrigade SHIRBRIG og varetog dansk støtte til international militær kapacitetsopbygning og samarbejde med bl.a. Østafrika og Eastern Africa Stand By Force.
Herudover har han varetaget en række operative funktioner i det danske forsvar og NATO samt løst opgaver for FN og Forsvars- og Udenrigsministeriet mhp styrkelse af FNs evne til at gennemføre fredsoperationer inkl. beskyttelse af civile.
Indehaver af Mosgaard Consulting – Peace and Security.
Danmarks aktive udenrigspolitik lader sig kun udføre gennem de danske kvinder og mænd, som lader sig udsende til områder med krig med tilhørende ubehageligheder og farer.
Anerkendelse af alle danske udsendte
Jeg tager hjelmen af for de civile udsendte fra FN, Læger uden Grænser, Folkekirkens Nødhjælp, Udenrigsministeriet/DANIDA, Røde Kors m.fl., som jeg og andre soldater har mødt derude. De internationale civile udsendtes indsats har ofte været afgørende for, at krigens virkninger på civile blev afbødet og for opnåelsen af en varig fred. Uden deres indsats havde den militære indsats været nyttesløs.
For de udsendte soldater og deres pårørende er der gennemført en række tiltag, som årligt beløber sig til 150-200 mio. kroner årligt. Hertil kommer en omfattende indsats af frivillige. I flæng kan nævnes psykologsamtaler efter hjemkomst, oprettelse af Veterancenteret i Ringsted, veterancaféer i mange byer, flere veteranhjem, national flagdag 5. september både centralt i København og i mange kommuner samt medaljer. Ikke mindst anerkendelsen af soldaternes indsats ser jeg som et kærkomment tiltag, hvortil naturligvis kommer indsatsen for pårørende incl. børn og de soldater, som har pådraget sig post traumatisk stress syndrom (PTSD).
Samtænkning derude har altid været en udfordring. Men hjemme vi burde kunne samles en øget anerkendelse af de civiles indsats for en bedre verden. Jeg håber derfor på, at flagdagen fremover også vil blive anvendt til at hædre den civile indsats med deltagelse af mange tidligere civile udsendte uanset deres konkrete organisation. Tilsvarende at bl.a. veterancaféerne m.fl. vil blive et mødested for både soldater og civile udsendte.
Jeg håber meget på, at dette blog-indlæg vil kunne tjene som opstart på en dialog, som kunne føre til øget anerkendelse af alle de danske udsendte, også civile. Det er fortjent.