KOMMENTAR
Af Peter Kenworthy, aktiv i Afrika Kontakt
”Boykot Coca Cola og fortæl dem hvorfor! – det er den eneste måde at stoppe firmaets reelle støtte til diktaturer og udnyttelse af fattiges arbejdskraft”, siger solidaritetsorganisationen Afrika Kontakt.
Coca Cola er en af verdens absolut mest kendte brands og største firmaer. Over en milliard dåser eller flasker Coca Cola drikkes om dagen i alt fra downtown New York til små landsbyer i Afrika.
At firmaet samtidig udnytter lande og befolkninger i u-landes desperate situation til yderligere at berige sig selv er derimod mindre kendt.
Med over 70.000 ansatte er Coca Cola en af de største arbejdsgivere i Afrika, et kontinent hvor mange fattige mennesker bruger penge på usund Cola i stedet for livsfornødenheder.
Coca Colas hovedkvarter i Afrika ligger i det lille enevældige monarki, Swaziland mellem Sydafrika og Mozambique. Her producerer firmaet sin cola-ekstrakt til hele produktionen i Afrika, dele af Asien, og New Zealand og Australien.
Swaziland er et land, hvor kongen har det sidste ord i alle beslutninger, hvor landets spirende demokratibevægelse brutalt undertrykkes og over 2/3 af indbyggerne lever for under en dollar om dagen.
Der er mange på fødevarehjælp fra FN, og den forventede levealder er under 40 år på grund af en aids-epidemi, der er ude af kontrol.
Samtidigt lever kongefamilien, kong Mswati III og en lille elite i vild luksus, imens landet er på vej mod økonomisk sammenbrud, hvor man end ikke har råd til at betale de offentlige ansattes lønninger eller pensioner til de ældre.
Til Coca Colas fordel
Samarbejdet mellem Coca Cola og regimet i Swaziland er især til det multinationale firmas fordel.
Coca Cola bidrager til ca. 40 procent af Swazilands bruttonational-produkt, hvilket giver firmaet en stor indflydelse. Hvis ikke regeringen makker ret, kan man simpelt hen true med at flytte andetsteds hen.
Desuden får man får adgang til landets gode infrastruktur, billige arbejdskraft, fordelagtige skatteforhold, og produktion af sukkerrør.
Størsteparten af Swazilands befolkning har derimod ikke mange fordele af samarbejdet med Coca Cola.
Og da slet ikke sukkerrørsarbejderne, som ifølge Human Rights Watch udfører det mest farlige landbrugsarbejde af alle, og høster de sukkerrør, der sammen med vand er hovedingrediensen i Coca Cola.
Kongen skummer fløden, imens arbejderne høster sukkerrørene under kummerlige og nærmest feudale forhold til en meget lille løn.
I landsbyerne i Vuvulane, Swazilands ”sukkerbælte”, arbejder de fleste som løsarbejdere for nogle få hundrede kroner om måneden – ikke engang tilstrækkeligt til at sikre mad, medicin, og børnenes skolegang for arbejdernes familier.
Desuden behandler de underleverandører, som Coca Cola benytter sig af, nærmest arbejderne som livegne.
– Sukkerfirmaerne konfiskerer vore køkkenhaver og lukker for vandforsyningen for at straffe os, fortalte sukkerrørsarbejdere i Vuvulane-området Afrika Kontakt. – Desuden sørger de for at vi bliver fanget og arresteret, når vi fisker i den lokale sø. De skal bruge vandet selv, gjorde de gældende.
Demokratibevægelsen i Swaziland har appelleret til Coca-Cola om at afbryde forbindelserne til Kong Mswati IIIs regime, men uden held.
Afrika Kontakt opfordrer derfor til at du, i solidaritet med befolkningen i Swaziland, er med til at lægge pres på Coca Cola i vores del af verden ved at boykotte Coca Cola.
Eventuelt ved at kontakte Coca Colas danske afdelings kommunikations-direktør, Michael Bonde Nielsen ([email protected]), for at fortælle firmaet om grundlaget for din beslutning.
Du kan også sende protestbrev via Afrika Kontakts hjemmeside her: http://www.afrika.dk/til-coca-colas-danske-afdeling.