Bitcoins belaster miljøet ligeså meget som hele Danmark

bitcoin-2008262_960_720
Forfatter billede

Den seneste tid er værdien af Bitcoins steget med en voldsom hastighed. Dette har selvfølgelig haft en selvforstærkende effekt på kryptovalutaens popularitet og dermed også værdien, der blot er steget yderligere. De digitale penge er tilsyneladende så populære at IMF’s generalsekretær, Christine Legarde, forleden ligefrem forudså en fremtid hvor de nationale valutaer har måtte vige pladsen til fordel for deres digitale modstykker. Sejrstogtet vil åbenbart ingen ende tage. Og dog.

Den stigende popularitet gør nemlig også at hele systemet bag Bitcoin skal bruge en stigende mængde computerkraft til at gennemføre transaktionerne, og dermed også en stigende mængde energi. Faktisk bruger en enkelt transaktion nu så meget energi som en gennemsnitlig amerikansk husstand bruger på 9 dage eller den samme mængde energi som man bruger på at køre 600 km i bil.

Systemet bag Bitcoin, der binder valutaen og transaktionerne sammen og gør, at et er sikkert at handle Bitcoins, hedder Blockchain. Kort fortalt er Blockchain en måde at holde styr på data uden at det kan kopieres eller ændres og dermed er det enormt svært at svindle med, hvilket selvfølgelig er ret nødvendigt, når det kommer til digitale valutaer. Til at opretholde dette system bruges de såkaldte Bitcoin miners, der til gengæld for at holde styr på, at der ikke er nogen der fusker med systemet, bliver belønnet i Bitcoins.

Men i takt med at Bitcoins stiger i værdi og popularitet, bliver de beregninger computerne skal lave også mere og mere komplicerede og dermed tager de også længere tid og kræver derfor mere og mere strøm. Et yderligere problem er, at rigtig meget at den mining der foregår, finder sted i Kina og ifølge et studie fra Cambridge bruger mange af de kinesiske miners kulkraft som deres energikilde.

Selvom Kina helt skulle forlade kul som energikilde og dermed mindske CO2-forbruget, er der imidlertid ikke den store udsigt til at Bitcoin og Blockchain skulle blive mere energivenligt lige foreløbigt. I 2017 blev der således brugt omkring 32 terawatt timer energi på Bitcoin og Blockchain – nærmest det samme som Danmark som land har brugt i samme tidsrum. Og ifølge klimaekspert Eric Holthaus ser fremtiden ikke alt for lovende ud, når det kommer Bitcoins energiforbrug:

“In just a few months from now, at Bitcoin’s current growth rate, the electricity demanded by the cryptocurrency network will start to outstrip what’s available, requiring new energy-generating plants. And with the climate conscious racing to replace fossil fuel-base plants with renewable energy sources, new stress on the grid means more facilities using dirty technologies. By July 2019, the Bitcoin network will require more electricity than the entire United States currently uses. By February 2020, it will use as much electricity as the entire world does today.”