Grønlands børnetalsmand ind i IWGIAs bestyrelse

Aviâja Egede Lynge


Foto: MIO - Meeqqat Inuusuttullu Oqaloqatigiinnittarfiat
Forfatter billede

Som tidligere repræsentant for arktiske kvinder og udfra hendes erfaring med arbejdet for rettigheder, internationalt og lokalt i Grønland, er det  en kapacitet, IWGIA får i grønlandske Aviâja Egede Lynge, hedder det i en pressemeddelelse.

Aviâja Egede Lynge har siden april 2015 været børnenes stemme på Grønland via sit job som Grønlands børnetalsmand. Her har hun bl.a. til opgave at sikre, at grønlandske børns rettigheder bliver overholdt. I 2015 blev hun kendt for sin ”bekymringsrapport” om omsorgssvigtede og misbrugte børn i det nordøstlige Grønland. Se også

AVIÂJA EGEDE LYNGE

Knud Vilby, bestyrelsesformand for IWGIA, udtaler:

”For IWGIA er Aviâja Egede Lynges ja til at udfylde en tom plads i bestyrelsen en gave. Med hendes store viden og overblik over situationen for oprindelige folk i Grønland og på tværs af Arktis bliver vi klædt endnu bedre på til at favne den del af verden også.”

Julie Koch, direktør for IWGIA, siger:

”Med Aviâja Egede Lynge som nyt bestyrelsesmedlem er vi stolte over at repræsentere både maorier fra New Zealand, samer fra Norden og nu inuitter fra Grønland i vores bestyrelse. Det sikrer, at vores arbejde er forankret i oprindelige folks viden og fælles problemstillinger. Aviâja Egede Lynges erfaring med at styrke kvinder og unge blandt oprindelige folk kan samtidig skærpe vores indsatser på de områder.”

Mere om hende på https://globalnyt.dk/content/iwgia-faar-staerk-profil-som-ny-direktoer

Uddannet til menneskeretsarbejde

Som Grønlands børnetalsmand trækker Aviâja Egede Lynge på sin erfaring fra otte år på Institut for læring på Universitet i Nuuk, hvor hun selv har undervist i pædagogisk antropologi.

Sideløbende har hun bistået både Canada og Alaska med at overføre Grønlands erfaringer med at udvikle skolesystemer, der styrker skolegangen for inuitter og andre oprindelige folk.

Hun har desuden siddet i bestyrelsen for FIMI – International Forum for Indigenous Women og er trænet i menneskeretsarbejde på Columbia University i USA. 

Aviâja Egede Lynge siger:

”Jeg brænder for at arbejde med menneskerettigheder og særligt oprindelige folks og børns rettigheder, som jeg målrettet har uddannet mig til at arbejde med. At kunne få lov til at være en del af IWGIA’s bestyrelse er for mig en stor ære og en fantastisk mulighed for at være med til at gøre en international forskel for de mennesker, som har mest brug for det.”

”IWGIA gør en forskel ved at beskytte og forsvare oprindelige folks rettigheder i en verden, hvor de ofte ikke ses og høres og deres rettigheder ikke anerkendes. IWGIA’s styrke er også, at der motiveres til handling gennem empowerment ud fra en tankegang omkring ligeværd.”

Aviâja Egede Lynge afløser Marianne Lykke Thomsen, der har siddet i IWGIA’s bestyrelse siden 2015.

I IWGIA’s bestyrelse bliver hun det syvende medlem ved siden af  Knud Vilby, formand; Chris Tooley, næstformand; Laila Susanne Vars; Karen Bundsgaard Andersen, Diana Vinding og Thyge Lehmann. Se også https://globalnyt.dk/content/samisk-menneskerets-advokat-i-iwgias-bestyrelse

Aviâja Egede Lynges CV

Erhvervserfaring

2015 -: Børnetalsmand, MIO, Grønland
2006-2014: Afdelingsleder, Forskning og Videregående Uddannelse, Institut for Læringsprocesser, Universitet i Nuuk, Grønland

2010-2013: Isuma, privat kursusvirksomhed

2006: Marketingskoordinator, Arctic Umiaq Line

2003-2006: Sekretær for minister for industri, landbrug og arbejdsmarked.

Uddannelse

2014: Human Rights Advocate, Institute for the Study of Human Rights, Columbia University

2013: Diplom i Human Rights and International Advocacy Skills, FIMI, Global Leadership School of Indigenous Women

2002: Master i socialantropologi fra Edinburgh Universitet, Skotland, med afhandlingen: “Colonial influence on ethnic identity in Greenland – seen from the anthropological perspective of nationalism and identity”.

2000: Bachelor i turismemanagement, Queen Margaret University, Edinburgh, Skotland, med bachelorprojektet: “Inuit & Tourism – on the road to sustainability?”

1998: Akademiøkonom i turisme, Danish Academy of Tourism, Danmark

1990-93: Grønlands Gymnasiale Uddannelse. Studenterrepræsentant.

Tillidsposter

2014- : Formand for bestyrelsen, Børnerettighedsrådet i Grønland

2015- : Medlem af bestyrelsen, FIMI – International Forum of Indigenous Women

2012- : Global Forsamling for oprindelige kvinder, FN’s Permanente Forum for Oprindelige Folk

2012- : Akademisk rådgiver, FIMI, Global Leadership School for Indigenous Women

2001-2003: Medlem og siden næstformand, Greenland Tourism A/S

2000-2001: Inuit Youth International.

1998-99: Medlem af bestyrelsen, SAMIK-Fonden

1998-1998: Medlem af bestyrelsen valgt af ansatte, Katuaq – kulturcenter Greenland.

Om IWGIA

IWGIA blev stiftet i 1968 af unge idealistiske studerende, der var oprørte over den behandling indianerstammer i Sydamerika blev udsat for.

NGOen, der har sit verdenssekretariat på Østerbro i København, kan således fejre 50 års jubilæum i 2018. Se mere på https://www.iwgia.org/en