Mettes store dag

gettyimages-1176656260
"Hvad bilder I Jer ind at lade som om, det her kan løses ved at fortsætte som hidtil," lød det fra Greta Thunberg til de forsamlede politiske ledere under FN's klimatopmøde.
Foto: VIEWpress.
Laurits Holdt

24. september 2019

NEW YORK: “Danmark er klar til at tage ledelsen,” var statsminister Mette Frederiksens (Soc.) sidste ord til klimatopmødet. Hun tilbyder at gå forrest i kampen mod klimaforandringer – specielt på energiområdet.

“Danmark er et lille land, men vi insisterer på at gøre en stor forskel. Vi er klar til at bære et tungt ansvar ved at tage ledelsen,” sagde Mette Frederiksen.

For Danmark og dermed statsminsteren er dette klimatopmøde en gigantisk succes. Der har været alvorlig kamp om pladserne, store lande er blevet forment adgang til mikrofonen, fordi de ikke havde noget seriøst at komme med.

“Dette er ikke et taletopmøde, det er ikke et forhandlingstopmøde, det er et handlingstopmøde,” sagde FN’s generalsekretær Antonio Guterres ved åbningen.

Han har krævet konkrete planer og gode eksempler i bytte for adgang til mikrofonen. Det har den danske regering leveret med beslutningen om at nedbringe CO2-udledningerne med 70 procent inden 2030.

En beslutning, der tydeligt viser, hvor vigtig civilsamfundets og de unges engagement er.

“Jeg må være ærlig og sige, at regeringen ikke nødvendigvis var kommet frem til 70 procent uden pres,” siger Mette Frederiksen til Globalnyt.

Og ikke bare fik statsministeren en god plads. Med ind kom også Københavns Kommune, energiselskabet Ørsted samt Mærsk for at fortælle om deres omstillinger og planer. Samtidigt har de danske pensionsselskaber lovet at investere omkring 350 milliarder kroner i grøn omstilling. Og regeringen selv har lovet at fordoble midlerne til forskningen.

Det var værd at klappe af, viste reaktionen i salen. Alligevel er flere danske NGO’er skeptiske.

Uklare meldinger om dansk støtte til de fattige

Statsministeren sagde i sin tale ikke et ord om den grønne klimafond, som støtter fattige landes tilpasning til klimaforandringerne. Fonden skal fyldes op nu, og det med væsentligt mere, end der hidtil er blevet puttet i. De velhavende lande, der har hovedansvaret for klimakrisen, er langt fra at betale, hvad de har lovet.

“De 10 procent rigeste mennesker i verden har udledt 50 procent af CO2’en. Og de udviklede lande har spist hele råderummet. Lande som Mozambique, der har fundet en masse kul, kan ikke bruge det, for verden kan ikke tåle, at der bliver brændt mere kul af,” siger Lars Koch, politisk chef i Mellemfolkeligt Samvirke.

Den grønne klimafond ses som afgørende vigtig for at fattige lande kan afbøde nogle af følgerne af klimaforandringerne og tilpasse sig.

Storbritannien og Frankrig har lovet at fordoble deres bidrag til fonden, ligesom Tyskland, Sverige og Norge.

Til Globalnyt sagde statsministeren, at der vil komme ekstra penge fra Danmark. Hvor mange og om midlerne skal tages fra udviklingbistanden eller de er det, man kalder ‘nye penge’, vil vise sig, når forhandlingerne om finansloven er afsluttede.

“Care er ærgerlig over, at statminister Mette Frederiksen ikke var tydelig i sin tale,” sagde Rasmus Stuhr Jakobsen, generalsekretær for udviklingsorganisationen Care Danmark.

Men kort tid efter nævnte Frankrigs præsident Macron Danmark som et af de lande, der har lovet at fordoble indbetalingen til fonden. Det er nu blevet bekræftet. Ifølge en – som det hedder – sædvanligvis velorienteret kilde her i mylderet i FN’s hovedkvarter skulle det bare ikke have været annonceret i dag. Den franske præsident var simpelthen lidt for tidligt ude med, hvad han havde hørt på et møde, forlyder det.

Skrappe Greta Thunberg

“Hvad bilder I jer ind,” lød det gentagne gange fra den lille 16-årige Greta Thunberg ved åbningen af klimatopmødet i New York.

“Hvad bilder I jer ind at lade som om, at dette kan løses ved at fortsætte som hidtil. I har stjålet mine drømme, min barndom, med jeres tomme ord. I er ikke modne nok til at sige tingene, som de er. Men der bliver forandringer uanset om I vil det eller ej,” sagde en meget emotionel Greta Thunberg blandt andet til de forsamlede stats- og regeringschefer.

Greta Thunberg er uden tvivl den helt store personlighed ved dette års generalforsamling. Men føler sig tilsyneladende også lidt omklamret. I forbindelse med den store klimamarch i New York skal hun have sagt, at noget af det værste var alle de politikere og kendisser, der absolut ville have en selfie med hende. Og hun fastholder, at det er forskerne, ikke hende, vi skal lytte til.

Eller som en anden ung i klimamarchen udtrykte det: “Hvor mange unge skal der til for at få voksne til at tro på videnskaben.”

Trump til klimatopmøde

USA’s præsident Trump dukkede næsten uventet op ved klimatopmødet, lyttede med i 14 minutter, inden han gik videre til sit helt eget arrangement om religionsfrihed, som foregik sideløbende med en del af klimamødet.

Undervejs var USA’s præsident så uheldig at løbe ind i Greta Thunberg. Han fik blikket, skriver avisen The Guardian, der også har fanget øjeblikket på video.

Globalnyt har modtaget støtte fra Udenrigsministeriets rejsebevilling til dækningen i New York