Serie af dokumentarfilm sætter fokus på moderne slaveri

tjenestepige_i_helvede_still
Forfatter billede

Moderne slaveri

• Mindst 40 millioner mennesker lever under slavelignede forhold (kilde: ILO)

• Mindst 25 millioner er tvunget ud i arbejdsmæssig, økonomisk udnyttelse (kilde: The Global Slavery Index)

• Hver fjerde slave er et barn (kilde: UNODC)

• 71% af alle slaver er kvinder (kilde: The Global Slavery Index)

• Der er høj risiko for, at slaver har været en del af produktionen, når vi køber disse produkter: computere, mobiltelefoner, tøj, fisk, kakao og sukker (kilde: Corporate Justice)

• Højrisikovarer (varer der med stor sandsynlighed er produceret af slaver) beløber sig til 354 milliarder dollars

Tusindvis af yazidi-kvinder fra det nordlige Irak er blevet taget til fange af Islamisk Stat og holdt som sexslaver for den yderliggående militante bevægelse.

I Indien er op mod 30 millioner børn blevet solgt som slaver til middelklassefamiliers husholdning.

Rundt om i verden arbejder nordkoreanske tvangsarbejdere for internationale byggefirmaer, skibsværfter, fødevarefabrikker og endda europæiske regeringer, som dermed indirekte støtter moderne slaveri og Nordkoreas atomprogram.

Seks nye dokumentarfilm skal være med til at vise, hvordan livet ser ud for nogle af de 40 millioner kvinder, mænd og børn, der holdes som slaver overalt i verden.

Det er den danskbaserede internationale organisationen THE WHY Foundation, som har lavet dokumentarfilmene. Organisationen har tidligere haft held med at sætte emner som demokrati, fattigdom og kvinders rettigheder på den politiske dagsorden, og er nu klar til at rette fokus på én af vor tids store udfordringer: moderne slaveri.

Psykisk terror og seksuelt misbrug

Med projektet WHY SLAVERY? arbejder organisationen på at øge verdens opmærksomhed på de millioner af mennesker, som lever under slavelignende forhold, frataget deres grundlæggende menneskerettigheder og uden mulighed for at slippe væk fra deres fangenskab.

Kampagnen WHY SLAVERY? er på forhånd sikret en enorm opmærksomhed, idet man forventer, at 600 millioner mennesker via mere end 70 tv-stationer, der når ud til i 191 lande, ser med, når de seks film ruller over skærmen. Blandt andet bliver filmene vist på BBC og BBC World News.

”Vi oplever, hvordan fattige kvinder fra Afrika og Asien bliver solgt til familier i Mellemøsten, som fratager kvinderne deres identitet og udsætter dem for psykisk terror, seksuelt misbrug og 18 timers arbejdsdage 365 dage om året. Og vi ser hvordan små børn bliver solgt som slaver til middelklassens husholdninger, som fabriks- og minearbejdere, sexslaver og barnebrude,” tilføjer hun.

I Danmark får de seks dokumentarfilm TV-premiere på DR i uge 42.

Læs mere om de seks film her:

BØRNESLAVER TIL SALG Instruktør / Pankaj Johar (IN) Producer / Mette Hoffmann Meyer (DK)

Foto: Penny Wise Films

Hvad får forældre til at sælge deres egne børn? I Indien, verdens største demokrati, findes også verdens højeste antal af børneslaver. Det officielle tal fra den indiske regering er 14 mio., men aktivister hævder, at det nærmere er 30 mio. Børn fra fattige familier og lavere kaster bliver solgt som slaver til middelklassens husholdninger, som fabriks- og minearbejdere, sexslaver og barnebrude. I den indiske instruktør Pankaj Jahars film blotlægges den største og stadig voksende industri af børneslaver i verden. Gennem møder med forældre, regeringsrepræsentanter, menneskehandlere, politi, aktivister og børneslaver giver filmen et nuanceret og skræmmende indblik i hvordan fattigdom, manglende skolegang, analfabetisme, ulighed, korruption og grådighed muliggør en milliardindustri bygget på børneslaveri.

HUSHJÆLP I HELVEDE Instruktør / Søren Klovborg (DK) Producer / Mette Heide (DK)

Foto: Plus Pictures

Kan et arbejdssystem skjule en hverdag med tortur og ydmygelse? En kenyansk kvinde ligger i en hospitalsseng i Kenya, 70 % af hendes krop er slemt forbrændt. Hun er netop vendt hjem fra Mellemøsten, hvor hun har arbejdet som stuepige hos en jordansk familie. Hun tog af sted, sund og rask, men kom tilbage til Kenya i kørestol og med dødbringende forbrændinger. ”Tjenestepige i Helvede” fortæller den uhyggelige historie om en lukrativ forretning, hvor tusindvis af fattige kvinder fra Afrika og Asien gennem agenturer bliver handlet til familier i Mellemøsten. Filmen viser, hvordan kvinderne systematisk får frataget deres rettigheder ved at blive tvunget til at aflevere deres pas og telefon til familien, der har ansat dem og hvordan psykisk terror, seksuelt misbrug og 18 timers arbejdsdage 365 dage om året er virkeligheden for mange af dem. Filmen afdækker det særlige Kafala-ansættelsessystem, der eksisterer i Mellemøsten og gør udnyttelsen mulig.

FØDT TIL ET LIV I FÆNGSEL Instruktør / Roger Ross Williams (US) Producer / Femke Wolting (NL)

Foto: Submarine

Fængsler USA sine fattige og sorte borgere for at tjene penge? De sidste 30 år er antallet af fanger i amerikanske fængsler steget med 600 procent. I dag sidder over to millioner fængslet, hvilket gør USA til et af de lande i verden, der har sat flest af sine egne borgere bag tremmer. I denne meget personlige og provokerende film tager den prisvindende instruktør Roger Ross Williams tilbage til sin hjemby for at undersøge hvorfor. Fængselsindustrien er blevet en indbringende forretning, værd mere end 80 billioner dollars årligt. Roger tager os med på fængselsmesse, hvor de nyeste specialdesignede fængselsmøbler præsenteres og han undersøger om de indsattes arbejde i fængslerne til en lille eller ingen løn kan sammenlignes med moderne slaveri? Hvilke firmaer tjener på fangernes arbejde og hvordan kan det være, at hver tredje sorte mand i USA ender i fængsel? Er de sorte mere kriminelle end den hvide befolkningsgruppe eller gennemsyrer racisme og etnisk profilering det amerikanske samfund, politi og retssystem?

Foto: a&o buero

En af verdens største slaveoperationer. Kan det virkelig passe, at internationale byggefirmaer, skibsværfter, fødevarefabrikker og europæiske regeringer har nordkoreanske tvangsarbejdere ansat og dermed indirekte støtter moderne slaveri og Nordkoreas atomprogram? Gennem undersøgende journalistik og diverse undercover manøvrer er det lykkedes journalisterne bag ’Nordkoreas hemmelige slavehær’ at komme imponerende tæt på Nordkoreas lyssky og yderst indbringende forretningsmodel. Filmen tager os med til Kina, Rusland og Polen hvor vi møder nordkoreanske tvangsarbejdere, der lever under kummerlige forhold og konstant overvågning fra nordkoreanske myndigheder og viser hvordan systemet fungerer og hvem der er implicerede. Ved at udgive sig for at være firmaer, der er interesseret i at hyre nordkoreansk arbejdskraft, møder journalisterne bag ’Nordkoreas hemmelige slavehær’ arbejdere, mellemmænd og arbejdsgivere, og viser hvordan Nordkorea, på trods af internationale sanktioner, tjener penge til at opretholde atomprogrammet og Kim Jong Uns luksuriøse livstil. Med en hær af omkring 70.000 nordkoreanske tvangsarbejdere, der arbejder i døgndrift rundt omkring i verden, råder Kim Jong Un over en af de største og mest skjulte slaveoperationer i verden.

JEG VAR SEXSLAVE I ISLAMISK STAT Instruktør / David Evans (UK) Producer / Nicolas Kent (UK)

Foto: Oxford Films and Television

HUSSLAVE I 10 ÅR Instruktør / Bernadett Tuza-Ritter (HU) Producere / Julianna Ugrin (HU), Viki Réka Kiss (HU)