En alt for lang forhandlingstekst er nu skåret ned til omkring 20 sider. Men der er risiko for, at den nu atter engang bliver betydeligt længere.
Udviklingslandene mener nemlig, at deres krav er fraværende i den nye tekst.
Det skaber store knaster op til den sidste forhandlingsrunde om klimaet, inden verdens nationer skal vedtage en ny international klimaaftale i Paris.
Klimaforhandlerne mødes i den tyske by Bonn fra mandag og ugen ud for at forberede en tekst til Paris-aftalen, som statsoverhoveder kan arbejde videre med og forhåbentligt endeligt vedtage i den franske hovedstad.
Men det ser bestemt ikke nemt ud for de hårdt prøvede forhandlere.
Allerede efter sidste forhandlingsrunde fortalte Mattias Söderberg fra Folkekirkens Nødhjælp, at forhandlerne måske ikke kan nå meget længere. I stedet skal politikerne på banen for at skære igennem. Men det kommer ikke til at ske før i Paris.
Fra 80 sider til 20 sider – og måske tilbage igen
Forhandlerne har ikke vist mange resultater gennem dette skæbnesvangre år for klodens fremtid.
Derfor blev de såkaldte medformænd (Co-chairs) bedt om at skrive en kortere tekst til forhandlingerne.
Det skete efter parterne tidligere på året ikke kunne luge ud i en 80 siders lang tekst. Forrige uge offentligjorde medformændene fra henholdsvis Algeriet og USA så en tekst på 20 sider.
Nu ser det ud til, at teksten kan blive adskillige sider længere. Således lyder kravet i hvert fald fra den store gruppe af udviklingslande, hvis man skal tro en unavngiven kilde i G77 og Kina-alliancen.
”G77 og Kina er kommet til den erkendelse, at teksten er ubalanceret og medformændene ikke i overensstemmelse med deres mandat har taget hensyn til udviklingslandenes synspunkter”, lyder det fra kilden ifølge Business Standard.
“Vi kræver at præsentere vores tekst og tilføjelser for at genfinde balancen i udkastet mandag morgen. Denne konsoliderede tekst kan herefter danne grundlag for forhandlingerne tirsdag morgen”, tilføjer den navnløse kilde.
G77 og Kina er den store samlede alliance af udviklingslande. Gruppen er imidlertid meget divers og rummer de fattigste lande, men også store vækstøkonomier og rige oliestater.
Den afrikanske forhandlingsgruppe er ligeledes stærkt fortørnet over teksten.
”Vi har til hensigt at være konstruktive og hjælpe med processen i forhandlingerne, men dette er ikke en tekst med et grundlag, som den afrikanske gruppe kan forhandle ud fra”, forklarer Xolisa Ngwadla, der er hovedforhandler for gruppen af afrikanske lande.
Indisk minister kræver klimaretfærdighed
Den indiske minister for miljø, skov og klimaforandringer, Prakash Javadekar, er heller ikke begejstret for forslaget. Han mener ikke, at teksten afspejler en retfærdig fordeling af byrderne.
Det er de udviklede lande, der har det historiske ansvar for, at den globale temperatur er steget med 0,8 grader, påpeger han i et interview med Times of India.
”Jeg vil bede de rige lande om at tillade rum til at lade os anvende kulstof. Vi ønsker, at de rige lande tager vare på deres livsstil bygget på overdrevet forbrug, så de kan sikre klimaretfærdighed for fattige i verden”, lyder det fra den indiske ministre.
Ifølge Business Standard er udviklingslandene særligt vrede over, at den forkortede tekst har udeladt nogle af deres krav om klimafinansiering. De har nu bedt de to medformænd om at starte forhandlingerne i Bonn med at revidere teksten.
Det vil altså sige, at den væsentligt forkortede tekst sandsynligvis mandag vil blive gjort endnu længere og parterne må starte forfra med at beskære teksten.
Den forkortede forhandlingstekst kan hentes her:
http://unfccc.int/documentation/documents/advanced_search/items/6911.php?priref=600008640#beg