COP23: Oprindelige folk kæmper sig til international anerkendelse

cop_23_fidschi_bonn_logo
Forfatter billede

Oprindelige befolkninger kloden over har ved FN’s klimakonference i Bonn tilkæmpet sig en anseelig sejr. For første gang nogensinde er de nemlig blevet anerkendt som havende en ledende rolle i kampen med skovrydninger og stigende temperaturer.

Denne anerkendelse skal således ses i forhold til, at oprindelige folk længe har været Nu har disse befolkninger fået tilkæmpet sig international anerkendelse, autonomi og retten til deltagelse i forhandlinger. Det skriver The Guardian.

Denne aftale kommer således til at berøre omkring 370 millioner oprindelige folk verden over og 20% af de tropiske skovområder. I forbindelse med aftalen udtaler Juan Carlos Jintiach der er talsmand for COICA – en gruppe der repræsenterer oprindelige folk i Amazonas – følgende:

“This is a victory for indigenous peoples who have always been fighting for recognition of our rights as a way to protect forests and tackle climate change. This is a big advance.”

Oprindelige folk har gennem diverse politiske og aktivistiske grupper været nogle af de ivrigste fortalere for en øget indsats i kampen mod klimaforandringerne – og det altså til trods for den manglende internationale anerkendelse.

Ved klimakonferencen i Paris i 2015 høstede de oprindelige folk for første gang en smule anerkendelse, da den aftale anerkendte de oprindelige folks viden om naturen, men nu er verdens regeringer altså gået skridtet videre ved at anerkende, at lande “…should, when taking action to address climate change, respect, promote and consider their respective obligations on the rights of indigenous peoples and local communities.”

I forbindelse med denne aftale har der ligeledes været positive udmeldinger fra Frankrigs præsident Macron, ligesom Kina på det seneste har haft en mere åben tilgang til minoritetsbefolkninger i Xinjiang og Indre Mongoli. Hermed er der tilsyndelanden sket et skred i det globale samfunds syn på oprindelige folk og deres rolle i klimakampen.