I skyggen af johannesbrød og oliventræer ligger en hvidt hus i udkanten af Birzeit med udsigt over bjerge og dale fyldt med oliventræer og hvidmalede huse. Her er smukt og fredelig. Huset er Palæstinas eneste ældrecenter, men huset er lukket nu, og de omkring 30 ældre mennesker fra byen sidder nu hjemme og venter på, at coronapandemien skal gå over.
Ældrecentret er doneret af den lokale kristne kirke der stiller bygningen til rådighed for de gamle mennesker i Birzeit, en mindre by cirka 10 km nord for Ramallah, og området omkring. Det rummer et stort lokale, hvor de ældre – fortrinsvis kvinder – kan hygge sig med hinanden tre gange om ugen. De spiller 500 – eller rommy som vi kalder det – og banko, eller de syr og snakker.
De prøver også at holde de gamle traditioner i live og øver sange og rollespil som de optræder med ved forskellige lejligheder.
De betaler lidt for at få en frokost, som bliver tilberedt i et åbent køkken i forbindelse med det store lokale, en frokost hovedsalig bestående af brød og grøntsager.
I midten af lokalet er der nogle store borde med stole omkring, og her bliver frokosten indtaget, hvis ikke bordene bliver brugt til spil. Langs væggene er der stole og sofaer og oven over er det sytøj, de ældre kvinder har lavet, sat i glas og ramme.
Palæstinas sundhed og ældrepleje udfordres
På mange måder kunne man lige så godt være i en almindelig pensionistklub i Danmark, men vi befinder os i et land, hvor det at blive gammel er forbundet med ensomhed og mangel på omsorg og hjælp.
En undersøgelse foretaget af Birzeit universitet viser, at kun tre procent af de ældre hjælpes af det offentlige system, mens resten er afhængig af deres børn.
Cirka fem procent af den palæstinensiske befolkning er 60 og derover, og ifølge en rapport fra 2017 lider godt 39 procent af befolkningen over 60 år af en sygdom uden de store muligheder for at blive behandlet.
Det er derfor imponerende, at det ifølge det palæstinensiske nyhedsbureau er lykkes at holde antallet af døde nede på fire ud af 507 coronasmittede, hvilket er langt under de rige vestlige lande med et bedre fungerende sundhedssystem. Men palæstinenserne har også reageret hurtigt. Allerede i begyndelsen af marts blev Vestbredden og Gaza lukket ned, og grænsen til Jordan blev lukket. Gaza er i forvejen helt lukket, men hvis der først opstod Covid-19 i Gaza, ville det også få uoverskuelige konsekvenser på grund af den meget høje befolkningstæthed.
Corona er dog ikke palæstinensernes største bekymring. Til sammenligning er 135 døde og 15.369 sårede i 2019 i forbindelse med konflikten mellem Palæstina og Israel, ifølge FN.
De gamle fra ældrecentret i Birzeit glæder sig til at komme tilbage til ældrecentret og det sociale samvær, når coronapandemien er ovre. Spørgsmålet er, hvor længe de kan blive ved. Brugerne af ældrecentret er mellem 70 og 91 år, og der kommer stadig nye til, så behovet er voksende, ikke bare i Birzeit men i hele Palæstina.