Udbruddet af den globale pandemi med den nye coronavirus har øget opmærksomheden på sammenhænge mellem natur, mennesker og smitsomme sygdomme.
En relativt ny tilgang til sundhed, som netop medtænker miljø og klima, kaldes One Health. Og den bliver efterspurgt af forskere og eksperter i den nuværende krise.
I en leder fra februar i magasinet EClinicalMedicine, publiceret af det anerkendte sundhedsvidenskabelige tidsskrift The Lancet, er der en opfordring til en stærkere global tilegnelse af One Health-perspektivet.
”Den rettidige anerkendelse af sammenhængen mellem mennesker, dyr og miljø, der er indlejret i One Health-tilgangen, er en vigtig forudsætning for at forstå og håndtere globale sundhedstrusler i fremtiden,” lyder opfordringen.
Også EU har fokus på den holistiske tilgang ifølge en lækket version af den nye strategi for biodiversitet, som officielt bliver præsenteret onsdag.
”EU vil øge støtten til globale bestræbelser på at anlægge den såkaldte One Health-tilgang, som anerkender den indre sammenhæng mellem menneskers sundhed, dyrs sundhed og en sund, modstandsdygtig natur,” lyder det i udspillet.
Læs mere om hele strategien i Globalnyts tidligere artikel
“Manhattan-principperne”
Eksperter mener, at det nye coronavirus stammer fra et dyr, sandsynligvis en flagermus, og at det gennem et andet dyr har spredt sig til mennesker. Covid-19 og den nuværende globale krise har derfor fået flere til at advare om, at vores nedbrydelse af natur kan fremme spredning af smitsomme sygdomme.
Det har Globalnyt tidligere skrevet om her
Det er netop sammenhængen mellem vores omgivelser og vores sundhed, der er i fokus i One Health-tilgangen, som stammer tilbage fra 2004.
Her mødtes forskere fra hele verden på Rockefeller University i New York, og de blev enige om 12 principper, kaldet Manhattan-principperne.
Principperne opfordrer blandt andet til at anerkende, at naturens sundhed er afgørende for vores sundhed, og at en indsats for biodiversitet dermed også bør være en del af bestræbelserne på at forhindre nye udbrud af smitsomme sygdomme.
I efteråret 2019 blev retningslinjerne opdateret ved et møde i Tyskland i et samarbejde mellem naturorganisationen Wildlife Conservation Society og det tyske udenrigsministerium.
De nye ”Berlin-principper” er meget identiske med de tidligere, selvom der er to færre, men her er klimaforandringer inkluderet i en af paragrafferne.
”Skab handling for at bekæmpe den nuværende klimakrise, som skaber nye, alvorlige trusler mod mennesker, dyr og den miljømæssige sundhed,” lyder opfordringen.
One Health i Sydafrika
One Health-tilgangen anbefales af WHO og er også integreret i Statens Serum Institut. I praksis bliver der også arbejdet med den holistiske sundhedstilgang blandt grønne organisationer rundt omkring i verden.
Conservation International har eksempelvis et projekt i Sydafrika, hvor tankegangen indgår.
Projektet inddrager hensynet til udvikling i en fattig egn med håndtering af vand, hygiejne samt bæredygtig udnyttelse af ressourcer.