Cricket bringer indere og pakistanere sammen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Indien har officielt inviteret Pakistans præsident Musharraf til at overvære det pakistanske cricket-landsholds første besøg i Indien i 6 år. Der er tale om en historisk begivenhed.

– Jeg håber, at præsidenten og hans familie vil nyde deres besøg i vort land, sagde den indiske premierminister Manmohan Singh ifølge BBC i en tale i underhuset.

– Jeg må sige … intet bringer folkeslagene på subkontinentet sammen som cricket og Bollywood (film fra Bombay), tilføjede Singh.

Det er en bitter lektie, som han lærte, da han forsøgte at blive valgt til Underhuset i 1999. Singh var dengang respekteret som en dygtig økonom og kendt som den forhenværende finansminister, der havde påbegyndt de økonomiske reformer, som har skabt vækst og velstand for mange i Indien.

Men han skrev i en aviskommentar, at cricket var en skadelig sport for indisk økonomi. Han foretrak selv hockey, hvor kampene afvikles i løbet af en times tid. Test-serierne i cricket spilles derimod over flere dage og over mange timer midt på dagen.

Især når modstanderen er Pakistan, ligger Indien så godt som stille, mens kampene står på. Det er ødelæggende for produktiviteten, konstaterede Singh. Hvorefter Kongrespartiet led et sviende nederlag i New Delhi, hvor Singh stillede op, så han ikke blev valgt.

Sidst det pakistanske cricket-landshold var i Indien, blev spillerne modtaget som filmstjerner i New Delhi. De var utroligt populære, men det var også kort tid efter, at de daværende premierministre ved et topmøde i den pakistanske by Lahore havde lavet en køreplan for fred.

Den blev spoleret, fordi den daværende chef for den pakistanske hær havde sendt tropper over bjergene og ind på den indiske side af våbenstilstandslinjen i Kargil i Ladakh i den indiske delstat Jammu og Kashmir.

Det førte til militære operationer, som meget lignede krig mellem de 2 atommagter, der tidligere har ført 2 krige om Kashmir, som begge lande gør krav på. Hærchefen var Musharraf, og det skulle senere vise sig, at Kargil-fremstødet også var optakten til det militærkup, som bragte ham til magten.

Forhåbentligt er der udsigt til yderligere fredsinitiativer, nu da Singh accepterer kricket-sportens betydning og Musharraf, som i øvrigt er født i den indiske hovedstad i det muslimske kvarter Old Delhi, er præsident og også synes indstillet på dialog.