Da Helsingør fik en varm tak fra Afrika

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

“Af hele mit hjerte ønsker jeg at takke børnene, forældrene og alle borgere i Helsingør kommune i Danmark for at skaffe midlerne, som blev brugt til at konstruere denne skole”, hedder det i vicepræsident Inonge M. Winas henvendelse.

“Thank you, Elsinore, for your kindness to the children of Zambia”, lød det videre, da hun indviede skolen – Malabo Primary School – forleden, skriver Helsingør Dagblad.

Indsamlingen stammer tilbage fra, da Helsingør var årets UNICEF-by. Efter en langsom start kom hele sundbyen på benene og nåede efter en stribe støtte-arrangementer og andre initiativer op på de 1,2 mio.

Den nye skole endte med ikke at blive flydende i fysisk forstand. I stedet er den bygget på en kunstig ø og hævet over terrænet for på den måde at sikre den mod oversvømmelser.

De mange gange, hvor Zambezi-floden gik over sine bredder, betød, at den normale, faldefærdige skole måtte lukke i månedsvis.

Se også video på

http://unicef.dk/videoer/sejl-med-ud-til-en-oversvoemmet-skole

Eleverne kan nu komme sejlende til skolen i kano, når floden svulmer op og stadig gå tørskoet i skole.

Model for andre

Derfor vil denne skole i den fjerne vestlige Mongu-provins være model for andre skole-byggerier i egne, der er truet af oversvømmelser, skriver Helsingør Dagblad.

Der går knapt 300 elever på Malabo Primary School. 179 drenge og 119 piger.

Den nye skole har tre lærere og tre klasselokaler, hvor børnene undervises i læsning, skrivning, litteratur, videnskabsfag, matematik, kreative og teknologiske fag samt kunst og hverdagsøkonomi.

Et flot skilt på skolen fortæller, at den er bygget med hjælp fra ”Elsinores” borgere.

Årets projekt i Børnenes U-landskalender 2014 gik ud på at hjælpe fattige zambianske børn i skole – mere på 

http://um.dk/da/danida/det-goer-vi/u-landsoplys/u-landskalender/aarets-projekt

Zambia var i mangfoldige år en foretrukken samarbejdspartner for Danida, men i løbet af 2014 blev støtten til de sidste danske projekter og programmer indstillet efter politisk beslutning herom allerede i 2011.

Dels var Zambia ved at blive “for rigt”, dels ville man skære i antallet af samarbejdslande, og dels var resultaterne af bistanden blandede.