Verdenshandelsorganisationens, WTO, er – endnu en gang – i krise. Men hvorfor er det så svært at nå til enighed om spillereglerne for verdenshandelen?
Det giver TV-programmet ”Dagbog fra Hong Kong” nogle bud på. Et TV-hold fulgte den danske delegation under WTOs Ministerkonference i den tidl. britiske kronkoloni i december.
Danmark er blot ét ud af 149 medlemslande, men den officielle danske delegation talte ikke færre end 50 medlemmer, der repræsenterer vidt forskellige interesser: Landbruget, industrien, fagbevægelsen, NGOer, regeringen, de politiske partier mfl.
Programmet følger den danske delegation med udenrigsminister Per Stig Møller (K) i spidsen og skildrer dokumentarisk og konkret, hvordan den arbejder for de danske mål om at fremme handel OG udvikling. På den måde afdækkes forskellige holdninger, dilemmaer og interesser internt i den danske delegation, i EU-kredsen og generelt i WTO.
Målet for WTO er ikke blot at øge verdenshandelen. Det er også at indrette handelen sådan, at den bliver en motor for vækst og udvikling i de fattige lande.
Programmet illustrerer, at de fornemme, overordnede mål har det svært i mylderet af op mod 10.000 delegerede, der hver især repræsenterer forskellige, og ofte ganske snævre særinteresser, der ikke nødvendigvis har afskaffelse af fattigdom øverst på deres ønskeliste.
Ud over Per Stig Møller følger programmet udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), Landbrugsrådets Peter Gæmelke, Marie-Louise Knuppert og Preben Foldberg fra LO, John Nordbo fra 92-Gruppen og Peter Thagesen, Dansk Industri.
Programmet sendes 4 gange:
DR2 29. maj 16:00
DR2 3. juni 13:30
DR1 4. juni 12:55
DR1 15. juni 11:30
Det er produceret af Dansk AV Produktion med støtte fra Undervisningsministeriet.
Dansk AV Produktion har produceret flere programmer til DR om udvikling og verdenshandel. To af dem med fællestitlen ”Lad os handle”, genudsendes i juni på DR2:
Det første – om bomuld, Burkina Faso og USA – fredag d. 9/6 kl. 17.30.
Det andet – om sukker, Tanzania og Lolland – fredag d. 16/6 også kl. 17.30.