Af Laurits Holdt, U-landsnyt.dk
Flertallet af 2015-målene er ikke nået og bliver det nok heller ikke inden deadline nytårsaften 2015. Der er dog mange positive udviklinger i gang – også på de mål, der ikke når at blive opfyldt.
1. januar 2016 skal en række nye udviklingsmål afløse 2015-målene, som har dannet rammen om den globale indsats mod fattigdom siden de blev vedtaget i 2000.
Nogle af målene er meget konkrete og relativt nemme at måle men andre – især mål 8 – er meget løse og svære at gøre status for. Det gør det svært at fortage en samlet status.
En række af målene og delmålene er nået. Men også inden for de mål, der ikke er eller bliver nået sker der positive udviklinger.
Men bag tallene skjuler der sig store regionale udsving. Specielt har Kinas indsats for at løfte sin befolkning ud af fattigdom båret frugt og det præger statistikkerne. Derimod går det noget langsommere i landene i Afrika syd for Sahara.
Målene 3, 4 og 5, der handler om køn, børnedødelighed og mødredødelighed har det sværest. Tidligere på måneden udgav UNICEF en rapport, der slog fast at målet om at reducere børnedødeligheden med to tredjedele ikke bliver nået – se http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/16-09-13/b-rned-delighed-halveret-siden-1990
Her er en status for de otte 2015-mål.
Mål 1: Halvere fattigdom og sult
Delmål:
- Halvere andelen af verdens befolkning som lever for under syv kroner (1.25 dollars) om dagen inden 2015.
- Opnå fuld og produktiv beskæftigelse og anstændigt arbejde til alle, inklusiv kvinder og unge mennesker.
- Halvere andelen af verdens befolkning som lever i hungersnød inden år 2015.
Delmål 1 er blevet opfyldt. Andelen af mennesker, der forsøger at overleve for mindre end 1,25 dollars om dagen, er faldet fra 47 procent til 22 procent. Det betyder, at der nu er omkring 700 millioner færre fattige, end der var i 1990.
Delmål 2 er ikke opnået. Tværtimod er arbejdsløsheden steget med mere end 60 millioner mennesker på grund af finanskrisen.
Delmål 3 Andelen af mennesker, der sulter er faldet fra 18,6 til 12,5 procent men er altså ikke halveret.
Læs mere: http://www.un.org/millenniumgoals/poverty.shtml
Mål 2: Inden år 2015 skal alle børn, drenge som piger, have mulighed for at fuldføre en grundskoleuddannelse.
Her er vi ikke helt i mål endnu, selvom der har været store fremskridt. Og i FN-systemet regner man heller ikke med at nå det inden udgangen af 2015.
Godt 91 procent af alle børn kommer i dag i skole i modsætning til knap 82 procent i 1990. I Afrika syd for Sahara steg andelen af børn i skole fra 58 procent til 77 procent.
I 2011 kom 57 millioner børn ikke i skole og mere end halvdelen af dem bor i Afrika syd for Sahara. FN tror ikke længere, at det er muligt at få så mange børn i skole inden udgangen af 2015. Dermed er Mål 2 det første af de otte mål, som ikke vil kunne nå at blive indfriet.
Læs mere: http://www.un.org/millenniumgoals/education.shtml
Mål 3: Styrke kvinders rettigheder
Delmål:
- Opnå fuldkommen ligestilling på grundskoleuddannelsen inden 2005 og på alle uddannelsesniveauer inden 2015.
- Fremme kvinders ligestilling i erhvervslivet og i nationale forsamlinger.
I dag kommer der lige så mange piger som drenge i skole og delmål 1 er dermed nået.
Delmål 2 er meget løst og derfor svært at måle på. Et enkelt sted i verden, Rwanda, er der et flertal af kvinder i parlamentet på grund af et kvotesystem, men det er et særsyn. Overordnet set halser kvinder fortsat efter mændene på de fleste områder. For eksempel er kvinder ofte henvist til mere usikre og dårligere jobs end mænd, og de får typisk en lavere løn.
Læs mere: http://www.un.org/millenniumgoals/gender.shtml
Mål 4: Mindske børnedødeligheden blandt børn under fem år med to tredjedele inden 2015.
Der er sket meget på dette område, men målet om at nedbringe børnedødeligheden med to tredjedele er ikke nået. I 1990 døde der 87 ud af 1000 børn under fem år. Tallet skulle have været nede på omkring 30 men er kun nået ned på 50.
Hvis 2015 Målet om at reducere børnedødeligheden med 2/3 skal nås, så kræver det dog, at udviklingen accelereres yderligere. Særligt i Afrika syd for Sahara og i det sydlige Asien hvor 82 procent af alle dødsfald finder sted. Børnene dør typisk af sygdomme som malaria og diarre, der normalt kan forebygges eller behandles.
Læs mere: http://www.un.org/millenniumgoals/childhealth.shtml
Mål 5: Mindske mødredødeligheden med tre fjerdedele inden 2015.
Dette mål er heller ikke nået endnu. I 1990 døde 400 kvinder for hver 100.000 fødsler og i 2010 døde 210 ud af 100.000. Men for at opfylde måler skal tallet ned på 100 og det kan næppe nås.
Mange lande mangler et velfungerende sundhedssystem. Det gælder særligt for landene i Afrika syd for Sahara. I 201 fødte 46 millioner ud af 135 millioner gravide uden en jordemoder eller sundhedsfaglig assistance i 2011.
Læs mere: http://www.un.org/millenniumgoals/maternal.shtml
Mål 6: Bekæmpe HIV/AIDS, malaria og andre sygdomme
Delmål:
- Bremse og reducere udbredelsen af HIV/AIDS inden 2015.
- Universel adgang til behandling for HIV/AIDS
- Bremse og reducere udbredelsen af malaria og andre svære sygdomme inden 2015.
HIV/AIDS epidemien er bremset, så delmål 1 er opnået.
Delmål 2 er ikke opnået.
Delmål 3 er også nået for udbredelsen af malaria og andre svære sygdomme er stoppet.
Læs mere: http://www.un.org/millenniumgoals/aids.shtml
Mål 7: Sikre udviklingen af et bæredygtigt miljø
Delmål:
- Integrere principper om bæredygtig udvikling i landepolitikker og programmer inden 2015, så vi kan vende den nuværende udvikling, som viser et tab af naturressourcer.
- Bremse tab af biodiversitet og opnå, inden 2010, en markant reduktion.
- Halvere inden 2015 andelen af mennesker der lever uden adgang til rent drikkevand og ordentlige sanitære forhold.
- Opnå markant fremgang i levevilkårene for mindst 100 millioner mennesker, der lever i slumområder inden 2020.
Tabet af naturressourcer, dyre- og plantearter fortsætter. Specielt skovene er udsatte i jagten på tømmer og ny landbrugsjord. Stigningen i CO2-udledningen er også fortsat og forventes i 2020 at være steget med 65 procent i forhold til 1990, så man må sige at delmål 1 og 2 ikke er nået.
Delmål 3 er derimod nået – i hvert fald den ene del af delmålet. I dag mangler 11 procent af menneskeheden adgang til rent vand mod 24 procent i 1990. Desværre ser det knap så godt ud i forhold til adgang til ordentlige sanitære forhold. Her er tallet kun faldet fra 51 til 36 procent.
Delmål 4 er også nået. Flere end 200 millioner mennesker har fået forbedret adgang til rent vand, ordentlig sanitet og bedre boligforhold. Samtidig falder andelen af mennesker i u-landene, der lever i slum fra 39 % i 2000 til 33 % i 2012.
Læs også ”Flotte tal for hjælp til vand og toiletter – de holder bare ikke” – http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/23-09-13/flotte-tal-hj-lp-til-vand-og-toiletter-de-holder-b
Læs mere: http://www.un.org/millenniumgoals/environ.shtml
Mål 8: Skabe øget globalt samarbejde
Delmål:
- Videreudvikle et åbent, regelbundet, forudsigeligt og ikke-diskriminerende handels- og finanssystem.
- Imødekomme særlige behov i udviklingslande, lande uden adgang til havet samt småstatsøer under udvikling.
- Yde gældslettelse til udviklingslandene én gang for alle.
- Fremskaffe billig adgang til essentiel medicin i udviklingslande i samarbejde med medicinalfirmaer.
- Øge adgangen til de fordele som nye teknologier, især information og kommunikation, tilvejebringer i samarbejde med den private sektor.
Mål 8 har ingen indikatorer man kan måle på. Derfor er mål 8 med dets mange delmål i højere grad en politisk erklæring, som de rige lande selv skal gøre en indsats for at følge op på.
Delmål 1: I løbet af de sidste ti år har u-landene fået større adgang til de udviklede landes markeder, men det er stadig ikke nemt for dem. Det er de rigeste u-lande, der har oplevet den største stigning, mens de mest fattige lande kun har oplevet en marginal stigning. En væsentligfaktor, der trækker ned er at forhandlingerne i WTO, Verdenshandelsorganisationen, er gået i stå.
Delmål 2: Bistanden til Afrika er faldet i de seneste år og det samme er støtten til lande uden adgang til havet. Støtten til småstatsøer er derimod steget. Hidtil har kun fem lande nået FN’s målsætning om at give 0,7 % af BNP i udviklingsbistand – Luxembourg, Holland, Sverige, Norge og Danmark.
Delmål 3: I mange u-lande er gælden faldet i forhold til landenes BNP. Flere af de allermest forgældede lande har fået eftergivet dele af gælden, men mange lande kæmper fortsat med massive gældsbyrder.
Delmål 4: Der er ikke sket de store fremskridt i de fattigstes adgang til medicin.
Delmål 5: Heldigvis er der godt nyt her i det allersidste delmål. Adgangen til kommunikationsteknologi stiger med ekstraordinær hastighed. I slutningen af 2013 vil 89 % af indbyggerne i udviklingslandene eje en mobiltelefon. Globalt er tallet 96 %.
Udviklingslande har nu flere end 77 % af verdens mobiltelefonabonnementer, og 31 % af befolkninger i udviklingslande er online, sammenlignet med 77 % af befolkningerne i de rige lande. I Afrika syd for Sahara bruger færre end 20 % internettet.
Læs mere: http://www.un.org/millenniumgoals/global.shtml