Private virksomheder unddrager Afrikas fattigste nationer milliarder af kroner. Et nyt studie skønner, at lyssky handelstransaktioner har snydt fem af Danmarks vigtigste partnerlande i Afrika for ikke mindre end 350 milliarder kroner.
Det er Uganda, Ghana, Mozambique, Kenya og Tanzania, der på ti år kan have mistet omkring 10 procent af deres offentlige indtægter
De kunne være brugt til investeringer i landets infrastruktur, men er i stedet unddraget statskassen på illegal vis, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse mandag.
Det Danida-finansierede studie med den lange titel, ”Hiding in Plain Sight; Trade Misinvoicing and the Impact of Revenue Loss in Ghana, Kenya, Mozambique, Tanzania and Uganda 2002-2011”, er udarbejdet af eksperter fra tænketanken Global Financial Integrity i Washington.
Studiet skønner, at de samlede illegale penge-strømme ind og ud af landene på 10 år udgjorde 6,6 procent af Ghanas BNP (brutto-nationalprodukt), 7,8 pct. af Kenyas, 9 pct. af Mozambiques, 9,4 pct. af Tanzanias og 7,1 procent af Ugandas.
Mogens Jensen: Det er uanstændigt
”Det er dybt urimeligt og uanstændigt, at snyd med moms, told og skat har så alvorlig effekt på økonomierne i fattige afrikanske lande”, siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) og uddyber:
“Jeg er overbevist om, at øget handel og øgede udenlandske investeringer er vejen frem i kampen mod fattigdom. Men det skal ske på lovlige og ordentlige vilkår, så udviklingslandene ikke svindles for indtægter, der kunne være brugt på skoler, veje og hospitaler”.
”De private virksomheders fusk kan jo også risikere at underminere det langsigtede formål med vores udviklingssamarbejde om at bidrage til, at landene kan klare sig selv. Men det er jo svært, når pengene på illegal vis fosser ud af landene.”
Ifølge Mogens Jensen er det derfor også vigtigt at få den private sektor i tale – ikke bare i Danmark, men globalt.
”Danske virksomheder er i front, når det handler om social ansvarlighed og lovlydighed, og de kan lære andre lidt om god handelsskik. Vi skal også bistå landene med at opbygge kapacitet i deres skatte- og kontrolsystemer, så de kan få stoppet de illegale kapitalstrømme”.
“Det arbejder vi på i bl.a. Tanzania, Ghana og Mozambique”.
Rapporten præsenteres mandag af Raymond Baker, præsident for Global Financial Integrity, og Danidas chef, Martin Bille Hermann, på et seminar i Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) på Østerbro i København
Man kan læse ministerens og Bakers fælles pressemeddelelse på
http://www.gfintegrity.org og direkte på
http://www.gfintegrity.org/content/view/686/70
Rapporten kan hentes (downloades) fra
http://philippines.gfintegrity.org/index.html
Mere om Raymond Baker på
http://www.gfintegrity.org/content/view/16/137/#raymond
Mere om Martin Bille Hermann i telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/16-01-14/danida-f-r-ny-chef-med-baggrund-i-asien-ikke-i-afr
Yderligere oplysninger hos:
Poul Kjar, presserådgiver, tlf.: 41 86 59 75