Af Lisbeth Dolberg, U-landsnyt.dk
Spirende demokratier har formentlig mere gavn af et stærkt retssystem end et stærkt civilsamfund. Sådan lød meldingen fra demokrati-forskeren Staffan I. Lindberg under et oplæg på Danida Development Days.
Et stærkt retssystem er måske vigtigere end et stærkt civilsamfund. I hvert fald når det gælder spirende demokratiers første leveår.
Sådan lyder det fra lektor Staffan I. Lindberg, som er en af hovedkræfterne bag det verdensomspændende forskningsprojekt ”Varieties of Democracy”.
Lindberg bygger sine udtalelser på de første spæde resultater fra projektets pilotstudie, der har undersøgt demokrati-udviklingen i 12 lande fra år 1900 til nu.
”Som resultaterne ser ud nu, så tyder det på, at det giver størst effekt at støtte udviklingen af stærke retssystemer i de første fem år af et demokratis levetid, mens støtte til civilsamfundsorganisationer først bliver rigtig effektivt, når et demokrati har eksisteret i fem år eller mere” siger lektor Staffan I. Lindberg.
Hvorfor det forholder sig sådan, har forskeren indtil videre ikke noget entydigt svar på:
”Et bud kunne være, at det er svært at skabe et effektivt civilsamfund, når retssystemet ikke fungerer. Hvis et styre for eksempel blot kan smide samfundskritikere i fængsel uden en fair rettergang, så er det svært for civilsamfundet at være en effektiv vagthund overfor styret. Derfor er det måske vigtigere at få retssystemet på plads først” forklarede Staffan I. Lindberg efter sit oplæg på Danida Development Days.
Om Varieties of Democracy
Varieties of Democracy – også kaldet V-dem – er et verdensomspændende forskningsprojekt, der måler og undersøger forskellige former for demokrati. Projektet undersøger styreformerne i både rige og fattige lande og bygger blandt andet på data fra lokale eksperter.
De 12 lande, der er med i pilotstudiet, er: Albanien, Burma, Egypten, Ghana, Japan, Mexico, Rusland, Sydafrika, Surinam, Sverige, Schweitz og Yemen.
Læs mere på https://v-dem.net