Danida smækker kassen i for FN-fond i Somalia efter anklager

Forfatter billede

Danida har i sidste øjeblik smækket kassen i for endnu 10 millioner kr. til en stor humanitær FN-fond, der opererer i det kaotiske Somalia på Afrikas Horn. Årsagen er, at flere organisationer (NGOer), der får penge fra fonden, er under mistanke for korruption.

Pengene udbetales ikke, før der er sket en afklaring, fremgår det af en underretning, som udenrigsministeriet nu har sendt til Rigsrevisionen.

Det danske bidrag til FNs humanitære landefond for Somalia (CHF) er ganske velvoksent samlet set, nemlig på 156 mio. kr. fra 2010 til 2013 og udgør dermed ca. 11 procent af fondens totale midler i perioden.

Udenrigsministeriet gransker for øjeblikket en intern revisionsrapport fra FN i New York for at danne sig et overblik over sagen og dens mulige yderligere konsekvenser.

Sagen kommer i et år, da Danmark er formand for donorstøtte-guppen for den FN-afdeling (OCHA), som er direkte involveret, da den administrerer fonden.

Somalia er i forvejen et af de sværeste u-lande at arbejde i med dansk humanitær hjælp og udviklings-bistand.

Ikke mindst tidl. udviklingsminister Christian Friis Bach (R) ønskede en satsning på landet.

Her er skrivelsen til Rigsrevisionen om sag C 1305

Uregelmæssigheder i FN’s humanitære landefond for Somalia (CHF)

Danmark har siden 2010 bidraget til den fælles humanitære landefond, Common Humanitarian Fund for Somalia (CHF), der er forankret i FN’s Humanitære Koordinationskontor (OCHA) ved dets repræsentation i Nairobi. Andre donorer bidrager også til fonden.

Via fonden formidles midler til udførende humanitære partnere, som omfatter både FN-organisationer og NGOer.

Udenrigsministeriet er blevet orienteret om, at et antal NGOer er under undersøgelse for korruption i forbindelse med midler modtaget fra CHF’en.

Uregelmæssighedernes omfang (beløb) eller hvor lang en periode uregelmæssighederne er løbet over, har Udenrigsministeriet endnu ikke klarhed over.

Uregelmæssighederne blev opfanget af Risk Management Unit, som er en dansk støttet enhed under OCHA i Nairobi, der arbejder med at styrke generel risikohåndtering af bistand til Somalia.

Det danske bidrag til CHF Somalia i perioden 2010-2013 er på 156 mio. DKK., som udgør ca. 11 procent af fondens samlede midler i perioden.

Udenrigsministeriet har øjeblikkeligt standset yderligere udbetalinger til CHF’en i Somalia, herunder en netop godkendt bevilling på 10 mio. DKK.

OCHA har indtil videre kun givet mundtlig orientering og henvist til FN’s Office of Internal Oversight Services Investigations Division i New York.

Udenrigsministeriet modtog torsdag aften den 20. marts 2014 en intern undersøgelsesrapport fra Investigations Division.

Udenrigsministeriet vender tilbage til Rigsrevisionen med yderligere oplysninger om sagen, så snart vi har haft mulighed for at studere rapporten nærmere.

Afsender: Danidas kontor for Kvalitetssikring og økonomistyring af udviklingssamarbejdet

Se mere om Common Humanitarian Fund for Somalia (CHF) på
http://unocha.org/somalia/financing/common-humanitarian-fund

Om FN’s Humanitære Koordinationskontor (OCHA)

OCHA har til formål at sikre koordinationen af FN-systemets humanitære bistand i forbindelse med natur- og menneskeskabte nødsituationer samt at fremme katastrofeforebyggelse.

OCHA administrerer FN’s Centrale Humanitære Fond (CERF) og er ansvarlig for udarbejdelse og udsendelse af FN-appeller.

OCHA forestår desuden politikudvikling på det humanitære område for FN’s generalsekretær og varetager rollen som fortaler i humanitære spørgsmål, især i forhold til FN’s sikkerhedsråd.

OCHA’s aktiviteter finansieres kun i begrænset omfang over FN’s generelle budget.

OCHA har de seneste år fået en stadig vigtigere rolle i at styrke det humanitære system og får i takt med reformerne pålagt stadig flere opgaver med henblik på at sikre øget effektivitet i de humanitære indsatser.

Danmark er med et årligt bidrag på 30 mio. kr. blandt OCHA’s 10. største donorer, og det er dermed muligt at fastholde og udbygge den danske indflydelse på OCHA’s arbejde.

Danmark overtager i 2014 Formandskabet for OCHA’s Donor Support Group for en ét-årig periode.

Kilde: Anmærkningerne til finanslov 2014