Danidas “Mr. Vand” runder de 80

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Fhv. seniorrådgiver i Danida, civilingeniør Erik Sjørslev Jensen, København, fylder 80 mandag den 3. marts 2014.

Fødselaren blev civilingeniør fra Polyteknisk Læreanstalt i 1958, derefter værnepligtig i Flyvevåbnet og flyverløjtnant ved Forsvarsstaben på Kastellet. Herefter gik han som ubetalt medarbejder ind i bevægelsen Moralsk Oprustning

Og her var det, hans engagement for u-landene begyndte. 45 venner i Moralsk Oprustning skillingede sammen til hans flybillet til Nairobi og et par hundrede kroner om måneden.

Hans opgave i Kenya var bl.a. som bygningsingeniør at assistere nogle hvide landmænd, der havde en vision om at ombygge og udbygge en farm til en faglig uddannelsesinstitution for afrikanske landmænd.

De havde ved uafhængigheden i 1963 overtaget en del jord, men manglede viden om at dyrke den mere rationelt.

Institutionen blev hurtigt støttet med stipendier fra den danske ambassade og fik senere støtte fra Verdensbanken.

Erik Sjørslev Jensen var, før han kom til Danida i 1974, bl.a. ansat hos Chr. Ostenfeld og W. Jønson, som senere blev til COWIconsult, og var udstationeret for sit firma i Ghana.

Efter ankomsten til Danida var han tre år i Kenya, siden blev han bistandskonsulent hjemme på Asiatisk Plads og var de følgende 22 år kendt som “Mr. Vand” for sit omfattende arbejde med drikkevandsprojekter kloden over.

Han var nemlig centralt placeret i opbygningen af drikkevands- og sanitetsprojekter i Asien og Afrika. På 12 projektbesøg var Sjørslev udsendt af Danida som projektansvarlig.

Det store vandprojekt i Tanzania

Det store Danida-støttede vandforsyningsprojekt i det sydvestlige Tanzania, som strakte sig over næsten 20 år og som danske TV-senere stiftede bekendtskab med i en dokumentar, stod hans hjerte særlig nær.

Så nær, at han kort efter at være gået på efterløn som 65-årig i 1999 skrev en artikel i Danidas tidsskrift, Udvikling, hvori han argumenterede imod beslutningen om at indstille den danske støtte til programmet.

Det er ikke for meget sagt, at Danidas ledelse blev knotten over artiklen, men Sjørslev ønskede argumenterne frem i offentligheden og TV-udsendelsen gav ham ikke uret i betænkelighederne ved at forlade det storladne projekt.

Ud over de mange udlandsophold blev det til 17 år på hjemmetjeneste i Danida.

Fra 1994 til 1998 var Erik Sjørslev Jensen udstationeret som bistandsråd på ambassaden i Dhaka i Bangladesh, hvor han var med til at opbygge sektorprogrammet for drikkevand og sanitære forbedringer. Det blev sidste station i diplomatiet.

Engagement for dansk NGO i Ghana

Engagementet for de fattige nationer fortsætter som medlem af Ghana Venskabsgrupperne, der med Danida-støtte som rammeorganisation (dvs på en flerårig aftale) har et større bistandsprogram i det nordlige Ghana, der bl.a. omfatter gravning af brønde i afsides landsbyer.

Ellers nydes otiummet med ægtefællen Tove Smidt – sundhedsplejerske og tidl. hjemmehjælper – og hans tre sønner af første ægteskab, der alle er økonomer, samt med de fem børnebørn.

Siden ægtefællen blev delvis handicappet efter en fejloperation er rejseformen ændret til krydstogter. Men ellers er det blevet til talrige rejser og ophold i fritidshuset ved Bjerge Sydstrand, dog med lejligheden i Dronningens Tværgade som fast base.

En sand u-landsveteran; vel en af de bedste, og vidende på sit felt som bare pokker.