Danish Demining Group udvider

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Dansk minerydningsekspertise efterspørges verden over. Danish Demining Group, der er en del af Dansk Flygtningehjælp, er netop på vej i 8 nye lande, hvor der er behov for at fjerne landminer, undervise og opbygge lovgivning i samarbejde med lokale myndigheder.

Det skriver Flygtningehjælpen i en pressemelding torsdag.

Danish Demining Group (DDG) arbejder på en større udvidelse og forudser at åbne programmer i de nye lande i 2011. Når Danish Demining Group rykker ind i nye områder, handler det om at bane vej for udvikling og skabe et mere normaliseret liv ofte efter mange års krige og konflikter. Og derfor er der brug for den danske ekspertise i minerydning i stadigt flere områder af verden.

– Det er jo en succeshistorie med en mørk bagside, når der bliver behov for vores hjælp i verdens minefyldte områder og lande. Forhistorien er krige og væbnet konflikt og de efterladenskaber i form af miner og våben, der bliver ved med at spøge selv i fredstid, siger Rasmus Stuhr Jakobsen, der er chef for DDG.

Colombia er et af de nye indsats-områder og figurerer på listen over verdens mest minerede lande. Her er DDG netop nu ved at blive registreret og få de nødvendige tilladelser af de lokale myndigheder, og forventer at indlede minerydningsarbejdet i begyndelsen af 2011.

Udover selve rydningen af miner arbejder DDG med undervisning af både børn og voksne i at lære at forstå minefarer og de risici, der er forbundet med at bo i områder, hvor der har været krig.

Desuden har DDG åbnet nye kontorer i Afrika i henholdsvis Zimbabwe, Congo og i Liberia, hvor DDG er involveret i udvikling af en ny våbenlov i samarbejde med lokale myndigheder.

I Tajikistan, Vietnam og Burma er DDG nu i færd med at undersøge mulighederne for at arbejde med minerydning og undervisning i minefarer.

Fælles for DDG’s indsatser er, at de styrker lokalsamfunds muligheder for at genskabe en hverdag og dyrke afgrøder, hente vand, samle brænde, passe husdyr og lade børn lege, når områder er erklæret fri for miner.

Desuden skaber minerydning forudsætning for, at udviklingsbistand kan nå en befolkning, så skoler, sundhedsvæsen og infrastruktur i bred forstand kan genopbygges.

Selv efter årtier udgør minerne og de ueksploderede rester af krig en konstant fare. Hver dag kommer tusinder af børn og voksne verden over til skade på grund af miner og rester af bomber og andre våben, der gemmer sig under overfladen.

– Det afgørende er ikke antallet af miner. En enkelt mine på et stykke jord er nok til at området livsfarligt eller i bedste fald invaliderende for den, der træder forkert, siger Rasmus Stuhr Jakobsen fra DDG.

Statistikken taler sit klare sprog. Der anslås på verdensplan at være over 110 millioner miner, som hvert 22. minut dræber eller invaliderer endnu et menneske.

Yderligere oplysninger hos:
Journalist Alexandra Strand Holm
e-mail: [email protected]
tlf. 33 73 51 80 og mobil 20 31 66 87