Dansk Kulturinstitut etablerer i 2018 et dansk kulturinstitut i Indien. Aftalen herom bliver bekræftet på det nordisk-indiske topmøde i Stockholm mellem statsminister Lars Løkke Rasmussen og den indiske premierminister Narendra Modi. Det skriver Dansk Kulturinstitut i en pressemeddelelse.
Formålet er at styrke de kulturelle bånd mellem Danmark og Indien, der oplever en stor social og teknologisk udvikling. Et land med en voksende middelklasse og en ung befolkning, hvor det bobler af kreativitet og innovation, både teknologisk og kulturelt med det mål at skabe en bæredygtig udvikling.
Vore lande deler mange værdier, bl.a. troen på demokratiske og åbne samfund. Et Dansk Kulturinstitut i Indien vil være en platform for innovation, kunst, forskning og uddannelse til udvikling af ideer til fordel for begge lande.
Kulturinstituttet er dybt taknemmelig for, at Carlsbergfondets bestyrelse allerede i november 2012 bevilligede 2 mio.kr. om året i 2 år til etablering af kulturinstituttet i Indien. Carlsbergfondets formand Flemming Besenbacher udtaler:
”Carlsbergfondet ønsker med bevillingen til et nyt kulturinstitut i Indien at bidrage til at styrke de forskningsmæssige og kulturelle bånd mellem Danmark og Indien. Der er allerede gode forskningsmæssige relationer mellem Danmark og Indien, og Carlsbergfondet ønsker at bidrage til at udbygge og forbedre disse relationer”.
Flemming Besenbacher tilføjer:
”Kulturinstituttet vil kunne supplere Carlsbergs A/s’ globale arbejde med forskning og udvikling, bl.a. inden for råvarer og bæredygtighed. Desuden vil det kunne styrke relationerne til den indiske regering på vigtige områder”.
Dansk kulturinstitut har som bekendt et meget bredt kulturbegreb, der også omfatter at arbejde med de store dagsordner, herunder FNs Verdensmål.
”Et nyt kulturinstitut vil samlet set fungere som et dansk og internationalt center for kultur-, forsknings- og uddannelsessamarbejde og bæredygtig udvikling samt formidle dansk viden og ekspertise, hvilket vurderes at være i både Carlsbergfondets, Carlsberg A/S’ og Danmarks interesse som helhed.” udtaler Flemming Besenbacher.
Fælles kulturhistorie og fremtidig gensidighed med Indien
Danmark har store interesser i at styrke og fokusere et samarbejde mellem centrale indiske og danske aktører på kultur-, forsknings- og uddannelsesområderne.
Indien rummer lidt under 1/5 af verdens befolkning og er samtidig verdens mest sammensatte mangfoldighed af kulturer, religioner og sprog. I Danmark kender vi til den indiske samtidskultur, der rækker ud til hele verden med alt fra yoga og mad, til film og folkelige bevægelser. Men der er også en meget stor nyskabende kreativ og digital sektor, vi danskere ikke har så stor kendskab til.
Et Dansk Kulturinstitut i Indien vil med fysisk anker i New Delhi bringe danske og indiske erfaringer i spil flere steder i Indien. Med dette afsæt ønsker vi at bidrage til nye ideer og løsninger til nogle af de store fælles problemer, der bl.a. er italesat i FN’s Verdensmål: bæredygtige byer og lokalsamfund, ansvarlig forbrug og produktion, vækst, innovation, rettigheder, børn og unges fremtid m.v.
Danmark har over de seneste 400 år udviklet en række vigtige historiske kulturelle relationer til Indien, begyndende med aftalen om en lille handelsstation i Trankebar i Sydindien, som også blev stedet for etableringen af en af de første pigeskoler i Indien. Senere efterfulgt af etableringen af handelsstationen og universitetet i Serampore ved Kolkata, der blev anerkendt som det 3. danske universitet. I det seneste århundrede etableringen af virksomheden Larsen & Toubro i 1938, der i dag er en af Indiens største og mest anerkendte virksomheder.
De næste skridt bliver, at Dansk Kulturinstitut i forsommeren vil slå en stilling op som leder af afdelingen i Indien, og stillingen forventes besat i løbet af sommeren. Kontoret for Kulturinstituttet vil blive placeret i den danske ambassades nye bygninger i New Delhi. Indtil åbningen, vil instituttet i Indien fungere med en c/o adresse på den danske ambassade i Indien.