Der blev sendt 199 anbefalinger i Danmarks retning, da Udenrigsminister Kristian Jensen med flere i januar var hovedpersoner ved FNs Menneskerettighedsråds tilbagevendende eksamination af medlemmerne – det såkaldte Universal Periodic Review. Nu har regeringen offentliggjort hvilke anbefalinger, man vil tage til sig, og hvilke man helt eller delvist afviser. Ud af de næsten 200 anbefalinger er 120 blevet accepteret, mens 14 er delvist accepteret. Det vil sige, at 65 anbefalinger er afvist.
Læs også: Danmark svarer på FN’s anbefalinger om menneskerettigheder (4.4.2016)
Flere af de afviste anbefalinger omhandler mærkesager for DIGNITY. Det drejer sig blandt andet om forbud mod isolationsfængsling af børn, inkorporering af FN-konventioner i dansk lov og asylansøgeres forhold.
Danmark vil fortsat kunne isolationsfængsle børn
Polen, Slovenien og Thailand anbefalede ved eksaminationen, at Danmark forbyder isolationsfængsling af børn. Danmark siger nej. Der bliver i afvisningen lagt vægt på, at disse fængslinger kun sker i meget sjældne tilfælde og under kontrollerede forhold.
At forbyde isolationsfængsling af børn er en klar og tilbagevendende anbefaling fra flere menneskerettighedsorganisationer og FN-organer. Eksperterne i FNs Torturkomité anbefalede det så sent som i december. Isolation kan være skadeligt, og især børn kan få langvarige psykiske mén.
“Vi så gerne, at Danmark viste vilje til at gå en anden vej. Vi mener, at det er på tide, at Danmark ser på hvilke alternativer, der kan være til denne praksis, siger Elna Søndergaard,” seniorrådgiver i DIGNITY.
Danmark: Alt er som det skal være i asylfasen
En del anbefalinger fra de andre medlemslande i rådet gik på, at forholdene for asylansøgere i Danmark trænger til forbedring. Den præmis bliver sort på hvidt afvist af regeringen. Det til trods for, at DIGNTY og andre organisationer ofte udpeger kritisable forhold. Det drejer sig blandt andet om manglende screening for tegn på tortur, hvilket kan lede til både fejlbehandling af asylansøgninger, sundhedsproblemer for den enkelte, og manglende hensyntagen i asylprocessen.
“Så bare på det punkt er det tydeligt, at alt ikke er som det skal være. For nyligt har vi set konsekvenserne af manglende screening i forhold til det gamle Vridsløselille Statsfængsel, hvor afviste og muligvis traumatiserede flygtninge nu sidder indespærret i celler det meste af dagen. En sådan behandling kan betyde flashbacks og gen-traumatisering,” siger Elna Søndergaard.
I december pegede FNs Torturkomité på, at Danmark skal sætte ind og sikre screening af flygtningene i asylfasen, og at dette skal gøres i indeværende år.
Der er dog også enkelte accepter af anbefalinger på flygtninge- og asylområdet, som kan tolkes positivt ifølge Elna Søndergaard.
“Jeg hæfter mig ved, at Danmark accepterer en anbefaling fra Argentina, der taler for, at vi skal tage de nødvendige juridiske skridt for at sikre familiesammenføring for børn over 15 år. Det kan reelt betyde en lovændring, der vil sikre, at børn med midlertidig beskyttelsesstatus ikke skal vente i tre år på familiesammenføring.”
Hun understreger dog, at tolkningen af Danmarks accepter er med forbehold. Flere af Danmarks svar er ikke entydige.
Nej til inkorporering
Danmark modtog flere anbefalinger om at inkorporere FN-konventioner i dansk lov. DIGNITY har igennem flere år talt for, at dette sker med FNs Torturkonvention. Tortur er ikke en strafbar handling i Danmark, og en eventuel inkorporering af torturkonventionen ville kunne gøre op med dette problem.
“Vi har gang på gang argumenteret for, at en inkorporering af torturkonventionen vil styrke danskernes retssikkerhed og Danmarks status som absolut pioner i kampen mod tortur, så det er selvfølgelig skuffende, at anbefalingerne om inkorporering ikke accepteres,” siger Elna Søndergaard.
Tortur er i dag blot en skærpende omstændighed, der har relevans, når straffen skal udmåles.
Til trods for flere afviste anbefalinger glæder DIGNITY sig til at arbejde videre med forbedringen af forholdene i Danmark:
“Vi vil fortsat hjælpe med at udpege problemer og bidrage til løsninger,” siger Elna Søndergaard.