Danmark bliver værtsby for nyt center om resistente bakterier

bacteria-3662695_1280_pixabay
Forfatter billede

Antibiotikaresistens

Antibiotikaresistens (AMR) er en alvorlig global udfordring, som kan skabe betydelige udfordringer i sundhedsvæsenet, miljøet og fødevareerhvervet.

Der er stor forskel på omfanget af uhensigtsmæssig brug af antibiotika i forskellige dele af verden.

I Danmark er antibiotika receptpligtig, og der har været tradition for at bruge smalspektret antibiotika.

Både det samlede forbrug og forbruget af bredspektret antibiotika er dog også i Danmark steget betydeligt gennem de senere år.

Danmark tager nu et vigtigt skridt i det internationale samarbejde med at dæmme op for problemer med antibiotikaresistens.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har torsdag underskrevet en erklæring, der skal gøre Danmark til centrum for et nyt stort international videns – og forskningscenter med den foreløbige titel “The International Centre for Interdisciplinary Solutions on AMR”.

Målet er, at centeret på sigt vil komme til at have mellem 400 og 500 ansatte i Danmark.

Ellen Trane Nørby betegner antibiotikaresistens som en af de største trusler mod folkesundheden.

Omkring 33.000 europæere dør årligt af infektioner med bakterier, der har udviklet resistens mod antibiotika. På globalt plan anslår WHO, at der vil ske en vækst til 10 millioner mennesker årligt i 2025. Dermed vil der dø flere af antibiotikaresistens, end der dør af cancer.

”Den udvikling skal vi have vendt gennem et internationalt samarbejde. Derfor er jeg meget glad for og stolt over, at Danmark nu bliver centrum for et stort nyt internationalt videns – og forskningscenter, der skal arbejde med af finde de nye, konkrete løsninger, det på et område, hvor Danmark er et foregangsland,” siger Ellen Trane Nørby.

Skal rådgive lav- og mellemindkomstlande

De resistente bakterier kender ikke grænser og er et enormt problem, ikke mindst for udviklingslandene, siger udviklingsminister Ulla Tørnæs (V).

”Denne problematik vil være en vigtig del af det fremtidige centers aktiviteter,” siger hun.

De farlige bakterier rammer både mennesker og husdyr. Derfor vil det være godt med et nyt center i Danmark, mener miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

”Det giver os endnu bedre muligheder for i fremtiden at forblive førende på området i takt med, at topforskere kommer til Danmark for at arbejde med den store udfordring,” siger han.

Underskrivelsen af erklæringen kommer på baggrund af længerevarende drøftelser med blandt andre Verdensbanken om grundlaget for og placeringen af det fælles, internationale videnscenter.

Læs mere om antibiotikaresistens hos Statens Serum Institut her