”Danmark bør støtte syriske fredsaktivister”

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

En syrisk aktivist og blogger opfordrer de danske NGOer til at støtte Syriens ikke-voldlige aktivister. Aktivisterne og grupperne, der arbejder mod regimet med fredlige midler nærmest drukner i billeder og beretninger fra borgekrigen i landet.

Rådet for International Konfliktløsning, RIKO, bringer i det nye nummer af sit nyhedsbrev et længere interview med den syriske aktivist og blogger Salim Salamah.

Vestlige medier fokuserer mere på internationale aftaler om kemiske våben, der ikke hjælper den syriske befolkning, og regionale aktører som Iran og Hezbollah, mens civilbefolkningen og de ikke-voldelige aktivister bliver glemt, siger Salim Salamah. Han opfordrer danske NGOer til at samarbejde med aktivister og organisationer i Syrien, så nødhjælp kan nå frem til dem, der har hårdest brug for den.

Salim Salamah er syrisk aktivist og blogger, der for ni måneder siden flygtede til Malmø, fordi han frygtede for sit liv i Syrien. Hans nærmeste familie er indenfor den sidste måned også ankommet til Sverige.

Salim har læst jura på Damascus Universitet, taler fire sprog og har fem gennem fem år arbejdet for den franske NGO Institut européen de coopération et de développement (IECD) i Damaskus. I Malmø har han fortsat sit arbejde for det syriske folk gennem sin blog, som medstifter og aktiv medlem af ‘Malmö-Syrien Solidaritet‘, og som foredragsholder på skoler og til forskellige events.

De danske medier har siden krigen startede i 2011 fokuseret på de mange syriske flygtninge,  debatteret internationale løsninger på konflikten og analyseret Bashar Al-Assads rolle i det fremtidige Syrien. Spørgsmålet er, hvad sker der blandt den syriske befolkning, som stadig befinder sig i Syrien?

Salim Salamah, som gennem sit arbejde har kontakt med aktivister i Syrien, er bange for, at de ikke-voldelige grupper, civile og aktivister bliver glemt. At støtte dem er det vigtigste, som det internationale samfund og Danmark kan gøre for det syriske folk.

Hvordan er situationen for de civile nu, efter krigen har stået på i næsten 3 år?

Salim Salamah: Ifølge FN vil der i slutningen af dette år være mere end 10 millioner mennesker, der har brug for akut hjælp i Syrien. Halvdelen af dem er internt fordrevne flygtninge, der hverken har adgang til mad, medicin eller har et tag over hovedet. Flere byer er under konstant beskydning og over hundredetusinde mennesker er dræbte.

Derudover bliver lokale civile aktivister og kritikere af regimet forfulgt at Bashar Al-Assad og hans styrker, da de bliver set som en trussel imod regimet. Det er et strategisk middel fra regimet til at bekæmpe de ikke-voldelige aktivister og civile oprørsgrupper.

Det indebærer også, at læger, der bringer medicin til de sårede, og forfattere, der ytrer deres meninger gennem aviser eller sociale medier, bliver anset som en trussel, hvilket gør det ekstremt farligt for de civile at hjælpe hinanden og udtrykke deres mening om regimet.

En anden ting er, at der for første gang i 14 år er blevet dokumenteret de første 58 seriøse udbrud af polio af World Health Organisation, WHO. Der er akut brug for vacciner til befolkningen, og jeg frygter, at regimet holder vacciner tilbage for at straffe befolkningen.

Hvad er det største problem for den civile befolkning i Syrien lige nu?

Læs hele interviewet på Rådet for International Konfliktløsnings websted.