EU’s udviklingsbistand til verdens fattigste lande er på 70 milliarder kroner om året. Har Europa råd til det? Svaret er, at vi ikke har råd til at lade være, og Danmark har klar interesse i et stærkt europæisk engagement i verden.
Derfor lancerer Danmark for første gang en strategisk ramme for vor deltagelse i EU’s udviklingssamarbejde, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse tirsdag.
Formålet med den nye strategiske ramme ”Fælles om en bedre verden” er i endnu højere grad at styrke dansk indflydelse på EU’s udviklingssamarbejde, så der bliver mere gennemslagskraft for danske værdier og mærkesager på globalt niveau.
På den måde vil Danmark også få mere ud af de cirka 1,5 milliarder kr., vi årligt kanaliserer gennem EU til udviklingslandene, hedder det.
Den nye strategiske ramme sætter fokus på tre prioriteter: menneskerettigheder, skrøbelige stater og grøn vækst, hvor Danmark kan være med til at sikre en alsidig, effektiv og fleksibel udviklingspolitik til gavn for verdens fattige.
Præsenteres på stormøde onsdag
Strategien præsenteres på et offentligt møde onsdag (02.10) kl. 13 til 15 på Borups Højskole i København – mere i U-landsnyt.dks kalender på
http://www.u-landsnyt.dk/kalender-indhold/f-lles-om-en-bedre-verden
Her vil der være oplæg og debat med bl.a. udviklingsminister Christian Friis Bach (R), handels- og europaminister Nick Hækkerup (S), Mette Bock (LA) og Jakob Ellemann-Jensen fra Venstre, der har lanceret forslag om nedskæring af Danmarks udviklingsbistand på 2,5 milliard i 2014.
Christian Friis Bach siger:
”Ikke alene er bistanden med til at bekæmpe fattigdom og bidrage til udvikling i de lande, vi samarbejder med. Når vi bidrager til vækst og beskæftigelse i udviklingslandene er vi samtidigt med til at skabe grobund for nye markedsmuligheder for Danmark og Europa”.
“Vores langsigtede velstand afhænger af vores evne til at forbedre levestandarden i u-landene, hvor det store vækstpotentiale befinder sig.”
Nick Hækkerup peger på det store potentiale for synergi mellem handelspolitik og udviklingspolitik i EU’s samarbejde med udviklingslande:
”Som verdens største udviklingsaktør og handelsmagt er det rigtig vigtigt, at vi i EU arbejder i samme retning på udviklings- og handelsområdet. Der er bestemt synergieffekter, der kan udnyttes – ikke mindst i forhold til bæredygtig udvikling, hvor vi i Danmark har rigtig meget at byde på inden for bl.a. miljø, klima og energi.”
Yderligere oplysninger hos:
Poul Kjar, [email protected] og tlf. 41 86 59 75