Danmark “følger situationen tæt” efter beskyldninger om dominans fra kommunistpartiet i asiatisk udviklingsbank

Morten Scriver Andersen

27. juni 2023

Rettelse: Vi havde i en tidligere version skrevet, at de to milliarder kroner i garantier, der lægges oven i de 369 millioner dollar, som det danske udenrigsministerie har udbetalt til AIIB. Det er ikke korrekt og er nu rettet.

Den asiatiske udviklingsbank Asian Infrastructure Investment Bank kom 15. juni i et mindre stormvejr, da den blev beskyldt for at være domineret af Kinas kommunistiske parti – stik i mod bankens værdisæt.

Beskyldningen kom fra den nu tidligere chef for global kommunikation, canadieren Bob Pickard, der i samme ombæring sagde sit job op. Pickard beskyldte desuden AIIB for at have “en af de giftigste kulturer, man kan forestille sig”.

Samme dag meddelte Canadas vicepremierminister og finansminister Chrystia Freeland, at Canada standsede al regeringsledet aktivitet i banken, og at man vil igangsætte en undersøgelse af påstandene og af Canadas involvering i AIIB i det hele taget.

AIIB afviser påstandene som “grundløse og skuffende”. Og Kinas ambassade i Canada omtalte udtalelserne som “ren sensationshysteri og direkte løgne.”

Danmark følger sagen tæt

Dagen efter Pickards tilbagetræden udtalte AIIB’s vicepræsident, tyskeren Ludger Schuknecht, at AIIB hilser revisionen, der udføres af den canadiske regering, velkommen og at organisatione “vil samarbejde fuldt ud.” 

Læs også: Canada fryser forbindelse til asiatisk udviklingsbank

Globalnyt har i flere uge efterspurgt en kommentar fra minister for udviklingssamarbejde global klimapolitik, Dan Jørgensen (S) uden held. I stedet oplyser Udenrigsministeriet i en mail, at man følger sagen tæt sammen med den øvrige AIIB-medlemskreds.

Det er afgørende, at beskyldningerne undersøges grundigt i henhold til gældende regler og standarder på området

Udenrigsministeriet

“Det er noteret, at AIIB’s bestyrelse har handlet hurtigt for at etablere en taskforce, der skal undersøge beskyldningerne. Det er afgørende, at beskyldningerne undersøges grundigt i henhold til gældende regler og standarder på området,” skriver Udenrigsministeriet i en mail til Globalnyt.

Mere klare i spyttet er det svenske udenrigsministerium, som Development Today har snakket med.

“Det er vigtigt, at AIIB har påbegyndt en intern undersøgelse omkring beskyldningerne og at bestyrelsen har etableret en arbejdsgruppe, som AIIB’s ledelse skal rapportere til. Den [svenske] regering følger udviklingen tæt og mener at det er meget vigtigt at beskyldningerne bliver undersøgt grundigt,” siger en talsperson for det svenske udenrigsministerium til Development Today.

Danmark har støttet med 369 millioner dollars

Danmark er en af de stiftende medlemmer af AIIB i 2016 og har ifølge AIIB’s hjemmeside bidraget med 369 millioner dollars, svarende til 2,5 milliarder kroner. Det beløb bekræfter Udenrigsministeriet over for Globalnyt. Ministeriet oplyser dog, at 2 milliarder kroner af dem er garantier, som Danmark kun hæfter for, hvis banken ikke opfylder sine garantier. Det er altså kun 500 millioner kroner, som er indbetalt i kapitalindskud til banken.

“Det resterende beløb dækker over ikke-udbetalte garantier, som Danmark kun hæfter for, hvis banken ikke kan opfylde sine forpligtelser,” skriver ministeriet.

AIIB har 106 medlemslande, heriblandt alle de fem nordiske lande, Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island.

AIIB har foruden den canadisk ledede undersøgelse besluttet, at foretage sin egen interne undersøgelse af sagen, ledet af AIIB’s General Counsel, brasilianeren Alberto Ninio. Den vil rapportere til en ad hoc-gruppe bestående af bestyrelsesmedlemmer.

En talsmand i AIIB fortæller til Development Today, at gennemgangen afsluttes i denne uge.