I det seneste par årtier er det dansk-kinesiske forhold blevet stadig tættere, stærkere og bredere funderet, alt imens Kina er hastigt på vej til at blive Danmarks største handelspartner uden for EU.
Som det eneste af de nordiske lande kan Danmark tilmed bryste sig af at have et ”omfattende strategisk partnerskab” med Kina, som vil blive yderligere intensiveret, når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter planen besøger Beijing til december i år.
Det skriver DIIS-forsker Andreas Bøje Forsby om vort forhold til Kina i tidsskriftet Internasjonal Politikk. Mere på http://www.diis.dk/publikationer/danmarks-harmoniske-forhold-kina
Til gengæld har skiftende danske regeringer valgt en mere pragmatisk tilgang på det værdipolitiske felt, hvor 90'ernes megafondiplomati er blevet erstattet af en ikke-offentlig såkaldt kritisk dialog med de kinesiske magthavere.
Spørgsmålet er dog, om den voksende rivalisering mellem USA og Kina vil indebære, at værdipolitikken atter er på vej til at få en mere central placering i dansk Kina-politik, skriver Andreas Bøje Forsby.
Redaktionel tilføjelse: Danmark har anerkendt Kinas overhøjhed over Tibet i en regerings-note, hvilket nok er en kontroversiel beslutning, men som til gengæld har åbnet nærmest alle døre til stormagten.
Tibet har været besat af kineserne siden 1950. Kina har aldrig tllladt en folkeafstemning om uafhængighed og betragter Himalaya-landet som en uadskillelig del af sit (enorme) territorium.
Tibetanske eksil-kritikere gør gældende, at Tibet udsættes for kulturel, sproglig og social undertrykkelse og at dets natur-ressourcer udnyttes groft af Kina.
Informationsstrømmen fra Tibet er sporadisk, da kineserne konsekvent har lukket området for udenlandske journalister.