Aarhus Universitet tilbyder nu som det første universitet i Europa en “Master in Human Security”-uddannelse, der bl.a. er velegnet for studerende med karriereplaner indenfor udviklingssektoren, NGOer m.v., skriver universitetet i en presserundsendelse mandag. Human Security er en ny international kandidat-uddannelse (Cand.soc.), som satser målrettet på tværfaglig praksis og analyse i forståelsen af, hvordan vi griber de ressource- og miljøkonflikter an, som verden står over for. Uddannelsen udspringer af et samarbejde mellem Antropologi, Biologi, Statskundskab, Jordbrugsvidenskab og Danmarks Miljøundersøgelser, og det første hold studerende starter op 1. september 2011. En kandidat for både samfunds- og naturvidenskab Human Security giver studerende med en bachelor inden for henholdsvis samfunds- eller naturvidenskab en unik mulighed for at specialisere sig på tværs af fagdiscipliner, hedder det. Uddannelsens holistiske tilgang til emner som land-brug, fødevarer og sundhed betyder, at de studerende ikke kun opbygger viden om økosystemer og miljøbeskyttelse, men også om de sociale og samfundsmæssige forhold, der ligger til grund for en given konflikt om samme. Det handler om menneskers adgang til ressourcer og uddannelse Betegnelsen Human Security har på det seneste vundet indpas blandt forskere og udviklingsarbejdere i en anerkendelse af, dels at mennesker verden ovwr kun kan leve og trives, hvis vi har en grundlæggende følelse af tryghed, der dækker alle livets aspekter, dels at indgreb på et område vil virke ind på mange andre af livets aspekter. ”Tryghed” og ”sikkerhed” handler således om meget mere end fraværet af fysisk vold: Det handler om at sikre menneskers adgang til grundlæggende ressourcer som mad, vand og uddannelse. Eneste kandidatuddannelse af sin art i Europa Aarhus Universitet er det første universitet i Europa, der tilbyder en Master in Human Security. På sigt er det målet, at mindst halvdelen af et hold udgøres af kandidatstuderende fra udlandet – herunder studerende fra udviklingslande. ANSØGNINGSFRIST til optag på Human Security: Tirsdag den 1. marts 2011. Man kan læse mere om Human Security på www.masters.au.dk/humansecurity Yderligere oplysninger kan evt. også indhentes hos: Martin Damgaard Larsen, Fuldmægtig, kommunikationsmedarbejder Institut for Antropologi, Arkæologi og Lingvistik Aarhus Universitet, Moesgård, 8270 Højbjerg, Bygning 4236-243 Tlf: 89 42 99 22 og mobil: 28 30 12 88
Relaterede artikler
Nødråb fra et presset civilsamfund: “Vi svigter vores ansvar”
Ved Morten Nielsen på vegne af 86 danske mindre udviklingsorganisationer (se bunden af indlægget) Vi svigter civilsamfundsorganisationerne i det Globale Syd.…
Klassisk udviklingspolitik er også pragmatisk
Det polske Europa-Parlamentsmedlem Robert Biedron fra Socialist-gruppen er næstformand i det udviklingspolitiske udvalg. Hvad bliver din gruppes fokus i den…
Danske gymnasielever støtter Zimbabwes glemte unge: ”Vi forsøger at blive hørt, men ingen hører os”
Den 20. november holder Danmarks gymnasieelever fri. Eller, fri fra skole, i hvert fald, når oldtidskundskab og matematik for en…
Gymnasieelever gik glip af besøg fra Kenya: “Visum-afslag viser, regeringen ikke tror på ligeværd med Afrika”
Svendborg Gymnasium var en af de danske uddanelsessteder, der gik glip af et besøg fra Kenya i august. En gruppe…
Ungt oprør blæser gamle ledere af banen: “Det er tid til forandring, og nu er forandringen kommet”
”Taxaer er gratis overalt. Taxaer er gratis for dig, for mig, for alle i Botswana.” Sådan synger et par hundrede…
Europa-Parlamentet godkender ny udviklingskommissær
Det gælder om at få sagt alle de rigtige ting og helst til alle de forskellige politiske lejre, når de…
Formand for udviklingsudvalg: “EU kan kun konkurrere på sine værdier i Afrika”
Den på én gang saglige og gemytlige irer, Barry Andrews, slår en tør latter op på spørgsmålet om de vigtigste…
Visum-bøvl får Bo til at opgive nye besøg: “Det er helt håbløst, som det er lige nu”
I september havde støtteforeningen Lake Natron Maasai Support besøg af to maasaier fra Tanzania. De var i Danmark for at…
Oprindelige folk er naturens vigtigste ven
Silje Heldt Zaltzman er rådgiver i IWGIA. På Biodiversitetstopmødet COP16 under FN’s Biodiversitetskonvention i Colombia mødes verdens lande for at tage…