Danmark igen i top som klimaduks – men advarsel til ny regering

cimg1190
Thomas Jazrawi

8. december 2015

PARIS: Hvert eneste år ved FN’s Klimaforhandlinger præsenterer Germanwatch det årlige indeks af nationernes klimapræstationer.

Danmark topper listen igen i år, og det er 5. gang i træk, at det sker.’

”Rapporten giver et skulderklap til Danmark. Uanset hvor jeg kommer hen, så oplever jeg, at der er stor respekt og anerkendelse af Danmarks godt 40 års erfaring og politisk brede enighed om at lave grøn omstilling”, siger klimaminister Lars Chr. Lilleholt.  

Selvom Danmark ligger i top, bliver det imidlertid kun til en 4. plads i indexet, der kaldes Global Climate Performance Index.

“Der er ikke nogen lande på de første tre pladser, fordi ingen lande er på vej til at gøre det, der er nødvendigt”, siger Wendel Trio fra Climate Action Network Europe på pressemødet ved COP21 tirsdag.

“Vi holder disse pladser åbne indtil et land viser, at det er på vej til at gøre det nødvendige”, tilføjer han.

Danmark vil dog være i fare for at miste den fornemme placering i fremtiden med den mindre ambitiøse tilgang, som den nye Venstre-regering har lagt for dagen. Det gælder i øvrigt også Storbritannien som den næstbedste performer.  

“Der har været nye ændringer i politikker, som ikke nødvendigvis er positive. Derfor kan disse lande ryge ned på lavere placeringer i de kommende vurderinger, men de seneste ændringer er ikke dækket i vurderingen”, siger Wendel Trio.

“Opgørelsen bygger på fortidens meritter”

Germanwatch advarer dog den nye regering mod at slække på klimaindsatsen, hvis man ønsker at beholde top-placeringen.

Vurderingen dækker den grønne tilgang indtil 2013, og rummer dermed ikke de allerseneste ændringer i landenes politikker.

“Den nye regering har kun været på plads i Danmark i meget kort tid, og den har udtalt, at man vil ændre politikker, hvilket vil øge udledningerne ret substantielt”, siger Wendel Trio.

Danmark modtog ellers håneprisen “Dagens fossil” torsdag af civilsamfundet, for de seneste nedskæringer på det grønne område. Det er en advarsel til Danmark, mener Wendel Trio.

“Det er tidligere regeringer, der er årsag til Danmarks position. Danmark er et godt eksempel, særligt med vedvarende energi, og det vil vi gerne sikre, at Danmark fortsat er”, siger han.

John Nordbo fra WWF Verdensnaturfonden mener ikke, at den nuværende regering kan bruge placeringen til at blåstemple dens grønne politik.

“Opgørelsen bygger på fortidens meritter, og det vil svare til at smykke sig med lånte fjer, hvis regeringen bruger denne anerkendelse til noget som helst andet end en påmindelse om, hvad der skal til for at være bedst i klassen”, anfører han, og føjer til:

“Danmarks nuværende klimapolitik lader nemlig meget tilbage at ønske, og hele den grønne massakre, som regeringen har gennemført siden sin tiltrædelse, berettiger på på ingen måde til denne hæder”.

Marokko bedste udviklingsland

Det bedste udviklingsland er igen Marokko, og det er et fint signal fra det nordafrikanske land, mener Wendel Trio.

“Marokko er vært for den næste klimakonference (COP22) i november, så det er vigtigt”, siger han.

Marokko ligger i år på plads nr. 10, hvilket er en forbedring fra siste års 11. plads.

Ellers skal man noget længere ned af listen for at finde et land fra Syd. Indonesien ligger på en 24. plads til trods for de seneste store skovbrande, der vurderes til at udlede lige så meget CO2 som den samlede amerikanske økonomi.

Det skyldes, at afskovning i målingen ikke tæller så højt i den samlede vurderinger, fortæller Jan Burck, der er Team Leader i Germanwatch.

“Indonesien klarer sig værst med afskovning, men de har ikke et højt niveau af udledninger drivhusgasser”, forklarer han.

Indien ligger en plads længere nede end Indonesien, og roses for forbedringer i energieffektivitet og vedvarende energi.

Der er målt en strøm fra investeringer i kul mod grønne energikilder i det store asiatiske land.

En bekymrende tendens i undersøgelsen er, at de store udledere klarer sig skidt. USA, Kina og Sydafrika er alle i den lavere halvdel af listen.

Mens Danmark topper og Sverige er på en sjetteplads, er Norge helt nede som nummer 36.

Saudi Arabien vurderes til at være den værste på klimaområdet af alle de 61 lande, som vurderingen omfatter.

Se reportage om Danmarks top-position fra Lima i december 2014, da vi stadig hed U-landsnyt.dk:

http://u-landsnyt.dk/nyhed/08-12-14/cop-20-danmark-er-bedste-klimaperformer-i-verden

Danmark toppede også i 2013, se her:

http://u-landsnyt.dk/nyhed/12-09-13/her-er-verdens-klimahelte-og-skurke