Danmark ind med penge til afrikansk fredsstyrke i Mali

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Regeringen har besluttet at bidrage med foreløbigt 12 mio. kr. til den kommende afrikansk-ledede militære fredsstøttemission i Mali (AFISMA). AFISMA har til formål at genopbygge de maliske sikkerhedsstyrker og hjælpe med at genvinde kontrollen med det nordlige Mali.

Det danske bidrag er led i SRSF-regeringens samlede indsats for at håndtere konflikten i det vestafrikanske Sahel-land, beskytte civilbefolkningen og forebygge terrorisme.

Bidraget gives i tråd med mandatet fra FN’s Sikkerhedsråd og ønsket om at støtte Afrikas evne til at tage hånd om egne konflikter, hedder det i en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet torsdag.

Det danske bidrag til AFISMA skal også styrke regeringens samtænkte Sahel-initiativ på 125 mio. kr. til regionale stabiliseringsindsatser i 2013-17.

Hermed menes samtænkning af militær, sikkerhedspolitik og bistand.

Et ellers ikke omtalt initiativ

Sahel-initiativet og dets konkrete indhold har ikke hidtil været fremme, bortset fra en kort udtalelse af udenrigsministeren i en pressemeddelelse 13. januar, hvor han omtaler initiativet i bestemthedsform og bl.a. siger:

“Som led i det nye danske Sahel-initiativ mødes jeg senere på måneden med prominente repræsentanter fra civilsamfundsgrupper i det nordlige Mali for sammen med dem at drøfte mulige forhandlingsbaserede løsninger”.

“I lyset af den seneste udvikling vil man fra dansk side se på andre muligheder for at bidrage til det internationale samfunds håndtering af den aktuelle situation”.

Det er så her bevillingen på de 12 mio. kr. nu kommer ind.

Initiativet er heller ikke omtalt i oversigten over Regeringens Udviklingspolitiske Prioriteter 2013-2017, der udkom i august i fjor – se http://um.dk/~/media/UM/Danish-site/Documents/Danida/Det-vil-vi/Prioritet/DK_Regeringens.pdf

Det er Regeringens Arabiske Initiativ derimod – en særlig bistandsluns til udvalgte lande i den arabiske verden.

Søvndal talte med folk fra det nordlige Mali

Hvad det er for et møde Villy Søvndal (SF) deltager i “senere på måneden”, fremgår af en ministeriel pressemeddelelse senere torsdag.

Søvndal var torsdag vært for en middag med fremtrædende civilsamfundsrepræsentanter fra det nordlige Mali og udenrigsministre fra regionen i Etiopiens hovedstad, Addis Ababa.

Udenrigsministerens initiativ skal ses i sammenhæng med den brede danske tilgang til Mali, hvor “det danske militære bidrag komplementeres af indsatser inden for konfliktløsning og bæredygtige politiske løsninger i landet”, som det hedder.

Villy Søvndal:

”Det er utrolig vigtigt, at den militære indsats i Mali ikke får os til at miste blikket for det helt centrale, nemlig at vi arbejder for at få tilvejebragt en varig fred i Mali. Konflikten i Mali løses ikke kun med militære midler. Der er behov for en accelereret politisk proces i Mali, der også inddrager befolkningsgrupperne i Nord”.

“Det vil vi fra dansk side gerne bidrage til. Derfor tog jeg initiativ til at samle repræsentanter fra det nordlige Mali og afrikanske og europæiske lande her i Addis i aften. Der var enighed om, at vores møde var et vigtigt skridt i forhold til at sikre, at befolkningsgrupperne i det nordlige Mali i højere grad inddrages i at finde fredelige løsninger på konflikten i landet”.

Middagen fandt sted under udenrigsministerens deltagelse i den Afrikanske Unions topmøde i Addis 23.-25. januar.

Den Afrikanske Unions særlige Sahel-repræsentant Buyoya var medvært ved middagen, hvor også udenrigsministre fra Sahel-regionen samt ambassadører fra flere EU-lande og USA deltog.

Gives til øremærket fond

Den afrikansk-ledede støttemission i Mali, AFISMA, blev oprettet med FN’s Sikkerhedsrådsresolution 2085 af d. 20. december 2012.

Den Afrikanske Union mobiliserer fredsbevarende tropper fra Vestafrika. De første afrikanske tropper er på jorden, men der er brug for øjeblikkelig finansiering til at gøre missionen operationsklar til at kunne ind i genopbygning af fred og stabilitet i Mali.

Det danske bidrag gives til en international fond øremærket støtte til AFISMA i tråd med Sikkerhedsrådsresolutionen.

Der holdes en international donorkonference i Addis Adaba den 29. januar for at mobilisere international bistand til AFISMA og kapacitetsopbygning af de maliske sikkerhedsstyrker.

Danmark vil anti-radikalisering i Sahel-regionen

Danmark støtter lokal dialog for at fremme en politisk løsning på krisen i Mali og ser på langsigtede reformer af sikkerhedssektoren og anti-radikalisering på tværs af Sahel.

I tillæg hertil kommer det danske militære bidrag til den fransk-ledede militære indsats i Mali samt den livsvigtige akutte nødhjælp. Alt dette bygger oven på Danmarks langvarige bistandssamarbejde med Mali og nabolandene, anføres det fra ministeriet og videre:

“Mali-indsatsen er et konkret eksempel på regeringens nye sikkerhedspolitik, hvor alle relevante civile og militære instrumenter bringes fleksibelt i spil for at stabilisere og forebygge væbnede konflikter, med vægt på lokale løsninger”.

Tre ministre på banen

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF):

”Vi kan ikke stiltiende se på, at konflikten i Mali fører til en yderligere destabilisering af regionen, og at civilbefolkningen lider. Vi vil ikke acceptere, at Mali og dets naboer bliver et nyt arnested for terrorisme”.

“Gennem bidraget til AFISMA støtter vi op om afrikansk lederskab for konflikten i Mali og dermed den meget positive udvikling, hvor de afrikanske lande selv tager hånd om kontinentets konflikter”.

“Uden sikkerhed kan der ikke blive udvikling, og uden udvikling vil det ikke blive muligt at skabe langsigtet og holdbar fred i Mali. Det er derfor, det er så vigtigt, at vi gør brug af alle redskaber – hårde såvel som bløde.”

Forsvarsminister Nick Hækkerp (S):

”Vi bidrager ikke kun militært med et dansk militært transportfly. Med den økonomiske bistand til AFISMA støtter vi også afrikanerne i deres bestræbelser på selv at tage større ansvar for regionens sikkerhedsudfordringer”.

“Det er hjælp til selvhjælp. Der er ingen tvivl om, at en hurtig stationering af AFISMA er af stor vigtighed for at udgå yderligere destabilisering af Mali og regionen”.

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R):

”Mali er et af verdens fattigste lande, der nu også er ramt af konflikt og kaos. I Malis nordlige del krænkes befolkningens helt grundlæggende rettigheder af terrorgrupper og omkring 400.000 er drevet på flugt”.

“Allerede sidste år besøgte jeg en flygtningelejr for maliske flygtninge i nabolandet Burkina Faso og oplevede nøden og angsten på tæt hold”.

“Vi har en mangeårig tilstedeværelse i Sahel-regionen med et aktivt udviklingssamarbejde, og den danske indsats er senest videreudviklet med vores nye Sahel-initiativ, der bl.a. fokuserer på indsatser indenfor anti-radikalisering og sikkerhedssektorreformer.”

Burkina Faso har længe været et prioritetsland for Danida.

Se også telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/14-01-13/s-vndal-vi-hj-lper-med-et-transportfly-i-konflikte