For seks måneder siden blev FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling vedtaget. I de næste 15 år skal alle verdens lande arbejde for at nå de 17 mål, der er ambitiøse og strækker sig over en bred ramme af emner. 15 år er ikke lang tid til at skabe den store globale forandring, som målene repræsenterer, og der er brug for at landene handler nu og starter på gennemførelsen af målene med det samme.
Udenrigsminister Kristian Jensen har for nylig meddelt, at der i Danmark arbejdes på en handlingsplan, men at udarbejdelsen tager tid og at man blandt andet afventer arbejdet i FN med at udarbejde indikatorerne for målene.
Det er positivt, at Danmark har startet arbejdet med en handlingsplan, men vi halter stadig bagud bl.a. i forhold til vores nordiske naboer. Der er fortsat mange uklarheder fra den danske regering i forhold til, hvornår handlingsplanen så kommer, hvordan arbejdet med implementeringen af målene skal gribes an nationalt og globalt, og hvordan relevante aktører skal inddrages både i forhold til planlægningen og implementeringen. Uklarheder og spørgsmål der er brug for at blive kigget på nu for at sikre en ambitiøs og solid implementering af målene.
Som det ses i andet indlæg her i nyhedsbrevet anser Mogens Lykketoft, formand for FN’s generalforsamling, det som hans allervigtigste opgave, at bidrage til en hurtig implementering af målene. Han har derfor indkaldt til et højniveau møde for verdens statsledere, erhvervsledere, finansfolk og civilsamfund i april for at sætte fokus på politisk handling og implementeringen af målene.
Læs også: Lykketoft: De nye verdensmål – der er brug for hurtig implementering (21.03.2016)
Det er helt essentielt, at arbejdet med målene starter hurtigt og at alle verdens lande – ikke mindst Danmark – viser, at de aktivt vil arbejde for en succesfuld implementering. Til mødet i april har Danmark mange muligheder for at vise dette, herunder fortælle hvornår der kommer en dansk integreret handlingsplan. Danmark har før spillet en vigtig rolle i at sætte fokus på behovet for en global bæredygtig udvikling og agere forgangsland – det er der brug for, at Danmark gør igen omkring de nye verdensmål.
Christine Jacobsen Mulvad er policyrådgiver i 92-gruppen
92-gruppen – Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 23 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.
Læs mere: http://92grp.dk/