Af Kirstine Fryd
To unge tunesiske journalister deltager for tiden i højskoleprojektet ”Crossing Borders” støttet af Det Arabiske Initiativ, der har ti års jubilæum fredag. Her fortæller de om deres oplevelse af Danmark.
Udenrigsministeriets samarbejdsprogram mellem Danmark og den arabiske verden, Det Arabiske Initiativ, fejrer fredag sit ti-års jubilæum. Initiativets formål er at styrke relationer of fremme dialog mellem Danmark og den Arabiske verden.
Safa Boussaada og Racha Haffar fra Tunesien er to ud af en gruppe unge arabere, der deltager i Crossing Borders for at forbedre dialogen mellem de to verdener. De følger lige nu Crossing Borders på Krogerup Højskole. Under deres studieophold fokuserer de på de store globale udfordringer og løsninger vedrørende klima, medier, konflikter, projektstyring og medborgerskab.
En lykkelig nation
Racha Haffar, 24 og Safa Boussaada, 24 er begge journalist- og medieuddannede fra hovedstaden Tunis i Tunesien, og er vokset op i et land med politiske uroligheder og undertrykkelse.
Gennem de sidste års revolution har tunesierne presset Zine El Abidine Ben Ali, der var landets præsident fra 1987 til 2011, fra magten. Det blev begyndelsen til det arabiske forår.
Nu er de tunesiske kvinder i Danmark for at få et kendskab til danskerne. En nation de har hørt er lykkelig.
”Jeg ville gerne komme til Danmark, da jeg havde hørt, at det er den lykkeligste og sundeste nation i verden, og fordi jeg er nysgerrig efter at vide, hvorfor I er så lykkelige og foran os,” siger Racha Haffar og fortsætter:
”Danmark er det diamentralt modsatte af Tunesien. Vi snakker om politik hele tiden, fordi det er en så stor del af vores liv. Her i Danmark snakker de unge mere om, hvilken fest de skal holde, og alt det sjov de skal lave.”
Racha Haffar og Safa Boussaada har begge været i Danmark i godt tre måneder. De bor side om side med danske og internationale elever, mens de følger Crossing Borders på højskolen. De har netop været på en studietur for at opleve hele landet.
”Det der virkelig gjorde indtryk på mig, er at landmænd på Samsø har nogle små boder ude ved landevejen, hvor der er en boks, man skal putte penge i. Det viser, hvor meget man stoler på hinanden, og hvor meget tillid, der er mellem mennesker i Danmark,” siger Racha Haffar.
Mere åbenhed og selvsikkerhed
Opholdet har på mange måder forklaret en masse om danskerne og deres levevis for kvinderne, men på samme tid har det også givet stof til eftertanke for, hvilke kvaliteter der er i Tunesien.
Sociale relationer og venskaber er mere komplicerede her i Danmark. I Tunesien er det meget nemt at møde nye mennesker og få venner. Danskerne kunne blive mere selvsikre og åbne mere op. I Tunesien har en besøgende også altid første prioritet. Vi åbner vores hjem op med det samme, og giver dem vores bedste mad, sådan er det ikke altid her, fortæller Racha Haffar.
Safa har også observeret flere forskelle mellem danskere og tunesere, men hun føler sig hjemme i Danmark nu. Men det har krævet en del observation og analyse af, hvordan danskerne er og opfører sig, afslører hun.
”Jeg hørte at danskere var reserverede og kolde. Danskere tager bare længere tid om at åbne sig op. Når du så først har fået en ven, så er det for livet. Til gengæld så tror danskere, at tunesere skændes hele tiden, fordi vi taler højt og laver fagter med hænderne. Det gør vi ikke. Vi er bare mere udtryksfulde, tror jeg, og bruger vores kropssprog mere,” fortæller Safa Boussaada og fortsætter:
“Efter en tid så opstår der magi, så glemmer du alle de kulturelle ting, og så taler du bare med et menneske”.
Det Arabiske Initiativ
Det Arabiske Initiativ har nu i 10 år arbejdet på at styrke samarbejde og dialog mellem en bred vifte af danske og arabiske partnere.
Det Arabiske Initiativ blev lanceret i 2003 med det formål at styrke dialog, forståelse og samarbejde mellem Danmark og den arabiske verden og støtte lokale reformprocesser i Mellemøsten og Nordafrika.
Udgangspunktet var de udviklingsmål,som UNDPs Arab Human Development Report fra 2002 havde udpeget som afgørende for regionens udvikling.
Initiativet støtter partnerskaber, der fremmer reformer inden for et af tre fokusområder:
- Grundlæggende frihedsrettigheder og god regeringsførelse.
- Udvikling af vidensbaserede samfund.
- Fremme af ligestilling mellem kønnene og kvinders deltagelse i det sociale, politiske og økonomiske liv.
Det markeres ved et arrangement fredag den 15. november i Dansehallerne i København.
Under markeringen får du mulighed for at møde en stribe af DAIs mange forskellige partnere fra Danmark, Mellemøsten og Nordafrika, som dagligt arbejder med at fremme dialog og samarbejde mellem Danmark og den arabiske verden.
Læs mere om arrangementet her: http://www.detarabiskeinitiativ.dk/dialog/vaer-med-til-at-markere-10-ar-med-det-arabiske-initiativ/
Kirstine Fryd er kommunikationsmedarbejder på Krogerup Højskole