NAIROBI: ”Nairobi, er vi klar til at overholde vores løfte?” lyder det fra FN’s vicegeneralsekretær, Amina J. Mohammed.
Lyset skifter til stærk lilla, og den danske udviklingsminister, Rasmus Prehn (Soc.), går på scenen i Kenyas hovedstad, Nairobi. Regeringsledere, diplomater, aktivister og organisationer fra 170 lande er samlet til topmødet Nairobi Summit for at gøre status og accelerere processen hen imod det, som landene lovede hinanden for 25 år siden i Cairo: At kvinder og piger skal kunne bestemme over deres egen krop.
”Vi er her for alle. Vi skylder kvinder og alle piger over hele kloden, at vi fuldender de løfter, vi afgav i Cairo for 25 år siden. For kvinder og piger er de sande ejere af deres egne kroppe. Men vi må intensivere vores arbejde, hvis vi skal komme der til. Jeg vil ikke være her igen i 2030. Kun hvis vi er her for at fejre, at vi har fuldendt det ufuldendte arbejde,” siger Rasmus Prehn efterfulgt af klapsalve fra den fyldte sal.
Selvom der er sket forbedringer, siden Cairo-handlingsplanen blev underskrevet, er der stadig lang vej igen. Flere end 800 kvinder dør dagligt under deres graviditet eller under fødslen, og 232 millioner kvinder har ikke adgang til moderne prævention.
Danmark, der sammen med Kenya og FN’s befolkningsfond har arrangeret topmødet, har længe været en af de største donorer i kampen for kvinders og pigers reproduktive rettigheder og sundhed. På Nairobi Summit erklærer den danske udviklingsminister, at regeringen vil øge indsatsen yderligere:
”Vi har valgt at øge bevillingen til at nå målene fra Cairoaftalen om kvinders og pigers ret til at bestemme over egen krop med op imod 100 millioner kroner,” siger Rasmus Prehn, efter han har forladt scenen og givet ordet til Kenyas præsident.
Danmarks bidrag er nødvendigt
Danmarks øgede bidrag til kvinders og pigers reproduktive sundhed og rettigheder vækker glæde blandt deltagerne til Nairobi Summit.
”Det er helt fantastisk, at Danmark har valgt at øge deres økonomiske støtte på dette område,” lyder det fra John Lotspeich, som er kommunikationschef i den internationale NGO, Marie Stopes.
Organisationen har sundhedsklinikker i 38 lande, hvor kvinder kan få hjælp med prævention samt adgang til sikker abort. Han fortæller, at kvinders ret til at bestemme over egen krop står over for et øget pres.
”Vi oplever, at politikere og foreninger, som er imod, at kvinder skal have ret til at bestemme over egen krop, bliver mere organiseret og strategiske. Det ser vi blandt andet med præsident Trumps indførsel af loven The Global Gag Rule. Den har betydet, at vi organisationer, som arbejder for kvinders reproduktive sundhed og rettigheder, ikke må nævne ordet abort. Hvis vi gør det, mister vi den fulde støtte fra USA,” siger John Lotspeich.
Marie Stopes er en af organisationer, som har mistet sin støtte fra USA, fordi den netop arbejder for at give kvinder og piger et valg om at få en abort, hvis de ønsker det. Marie Stopes er derfor nu i gang med at finde alternative veje til at finansiere deres klinikker, som allerede bliver støttet af blandt andre Danmark.
Danske Katja Iversen deltager også på topmødet i Nairobi. Hun er præsident i den globale fortalerorganisationen Women Deliver, som arbejder for ligestilling og pigers og kvinders sundhed og rettigheder.
”Vi ser penge, der flyder væk og et politisk pres. Det er bare ikke godt nok. Vi ser store angreb på kvinderes reproduktive sundhed,” siger Katja Iversen.
Hun mener derfor, at topmødet er en ”fueling station”, hvor det blandt andet skal debatteres, hvordan økonomien skal hænge sammen i kampen for kvinders og pigers ret til at bestemme over egen krop. Hun er derfor glad for at se, at Danmark øger sin bistand.
”Det er godt at se, at ligestilling, reproduktiv sundhed og seksuelle rettigheder er en stærk værdi i dansk udviklingsbistand. Vi skal alle kunne leve vores liv,” siger Katja Iversen.
Retten til abort er ikke en selvfølge
Over 40 procent af verdens kvinder har ikke adgang til fri abort. Et af de lande, hvor retten til abort er begrænset, er den tidligere sovjetstat Moldova. Her dør mange kvinder under deres graviditet på grund af blandt andet usikre aborter. Desuden falder antallet af aborter udført på autoriserede klinikker fra år til år.
Maxim Melinti er katolskortodoks præst i Moldova og er kommet til topmødet i Nairobi. Ikke for at tale om abort, for det mener han ikke, han kan tale om. Det gør man ikke i Moldova, siger han. Han mener dog, at der kan gøres meget for at undgå en situation, hvor en kvinde eller pige ønsker at få en abort.
”Vi bør gøre adgangen og informationen om prævention meget bedre. Og så mener jeg, at det er både mandens og kvindens ansvar at tage sig af barnet. Kvinden skal ikke stå alene. Hvis et par ender i en situation, hvor de ønsker at få en abort, mener jeg, at kirken skal blive bedre til at rådgive dem og støtte dem økonomisk, så de kan beholde barnet,” siger Maxim Melinti.
Anu Kumar fra den internationale organisation IPAS deltager også i topmødet. I modsætning til Maxim Melinti er hun derimod kommet for tale om retten til fri abort. IPAS er en af de eneste organisationer, som udelukkende arbejder for kvinders og pigers adgang til sikker og fri abort samt adgang til moderne prævention i hele verden.
”Det har været svært at få abort på dagsordenen selv til det her topmøde. Vi har tydeligt mærket, hvordan abort er blevet stigmatiseret, og hvordan denne stigmatisering opererer på mange niveauer,” siger Anu Kumar, der er præsident i IPAS.
Mange af de kvinder, der opsøger hjælp, er meget bange og bebrejder sig selv for deres uønskede graviditet. Også selvom det for nogle kvinder er livsfarligt, hvis de fortsætter graviditeten.
”Jeg ser kvinder, der ikke får foretaget abort, selvom det er nødvendigt for deres helbred. De er bange for at blive genkendt, hvis de opsøger klinikker. Mange af dem, der alligevel opsøger klinikkerne, løber en stor risiko i forhold til at blive ekskluderet fra samfundet,” siger Anu Kumar.
Det er ikke kun kvinderne, som mærker stigmatiseringen, men også sundhedspersonalet, som udfører aborterne.
”Ofte siger de, der udfører aborter, ikke højt, hvad de arbejder med. Selvom det er et problem, forstår jeg dem godt. I USA er abortlæger blevet dræbt, og klinikker er blevet bombet. Så der er en årsag til, at de ønsker at gå stille med det,” siger Anu Kumar.
Hun håber derfor, at topmødet har givet et fornyet fokus på kvinders og pigers ret til at bestemme over egen krop, så retten til fri abort kan blive et emne, man i fremtiden ikke skal være bange for at tale om.