Danmark øger sit bidrag til at forebygge konflikt, migration og ekstremisme

gettyimages-syrien_idlib_jesper
Ikke mindre end 190 millioner kroner af sidste års samlede forbrug på en halv milliard gik til Irak og Syrien – her den oprørskontrollerede by Idlib - blandt andet til minerydning og basale serviceydelser som vand og sanitet.
Foto: Karam Almasri/NurPhoto via Getty Images
Ane Nordentoft

19. maj 2020

Omkring en halv milliard kroner. Så meget brugte Danmark i 2019 på indsatser i 15 vidt forskellige lande rundt omkring i verden for at fremme stabilitet i skrøbelige og konfliktramte brændpunkter og for at forebygge ekstremisme og migration. Det er 20 millioner kroner mere end i 2018, og i 2020 ventes støtten at stige med yderligere 20 millioner kroner.

De danske bidrag administreres af Freds- og Stabiliseringsfonden, der blev oprettet i 2010 som en fælles fond af hele fire ministerier: Statsministeriet, Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriet og Justitsministeriet, og tallene fremgår af den årsrapport på 20 sider, som fonden netop har udsendt.

Syrien, Irak og Afghanistan dominerer
I 2019 lancerede fonden to nye, flerårige freds- og stabiliseringsprogrammer, det ene med fokus på Irak og Syrien, det andet på fremme af maritim sikkerhed i Guineabugten. Det regionale program i Irak og Syrien har hurtigt vokset sig stort. Ikke mindre end 190 millioner kroner af sidste års samlede forbrug på en halv milliard gik til Irak og Syrien, blandt andet til minerydning og basale serviceydelser som vand og sanitet, der har til formål at gøre områderne mere sikre, så fordrevne kan vende hjem.

Næstflest penge, 103 millioner kroner, gik til Afghanistan, blandt andet til at lønne og uddanne politifolk og forebygge terrorisme og ukontrolleret migration. Det flerårige Afghanistanprogram slutter med udgangen af 2020, hvor det skal besluttes, om der skal sættes en ny fase i gang.

Fonden bidrog i 2019 også til programmer på Afrikas Horn, i Sahel-regionen, i Ukraine, Yemen og Georgien og under FN.

Valgobservatører, langtidsrådgivere og politifolk
Ud over fondens indsatser udsender Danmark også civile eksperter til krisestyrings- og valgobservationsmissioner finansieret gennem Freds- og Stabiliseringsberedskabet (FSB). I 2019 var 49 langtidsrådgivere udsendt til krisestyringsmissioner i blandt andet Irak, Somalia, Mali, Ukraine og Georgien.

186 valgobservatører blev i 2019 udsendt igennem EU eller Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), til blandt andet Ukraine, Mozambique, Tunesien og Sri Lanka, mens Rigspolitiet udsendte 85 politirådgivere til krisestyrings- og kapacitetsopbygningsmissioner samt stabiliseringsindsatser i blandt andet Ukraine, Afrikas Horn, Georgien og Kosovo.

Udviklingsbistanden betaler 80 procent
411 af de godt 500 millioner kroner, der var afsat til fonden i 2019, kom fra Udenrigsministeriet, og heraf blev de 400 millioner finansieret af den danske udviklingsbistand, mens resten – 89 millioner kroner – kom fra Forsvarsministeriet. Alligevel er der ikke blevet plads til en kommentar fra udviklingsminister Rasmus Prehn i den pressemeddelelse, som årsrapporten blev lanceret med, hvorimod der var kommentarer fra både udenrigsminister Jeppe Kofod, forsvarsminister Trine Bramsen og justitsminister Nick Hækkerup.

Download årsrapporten her

Freds- og Stabiliseringsfonden udgiver en årsrapport – i modsætning til Danida, der for næsten 10 år siden droppede sin årsberetning om det danske udviklingssamarbejde.


Foto: Forsiden af rapporten