Danmark sender hjælp til ofrene for konflikten i Syrien

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) har besluttet at sende økonomisk hjælp til de mennesker, der er ramt af urolighederne i Syrien.

Op mod tre millioner er direkte berørt af konflikten, og 5.600 skønnes at være dræbt de seneste ti måneder, fremgår det af en pressemeddelelse tirsdag fra udenrigsministeriet.

”Det er barske scener, der i øjeblikket udspiller sig i Syrien. Sikkerhedsstyrkernes angreb på civile er en stor tragedie for millioner af syrere. Derfor sender vi nu nødhjælp for at hjælpe ofrene for konflikten”, siger Christian Friis Bach, der frygter at situationen kan blive forværret i de kommende uger.

Den danske nødhjælp til syrerne vil blive givet gennem både lokale og internationale organisationer.

I første omgang vil Danmark sende to millioner kr. til lokale hjælpe-organisationer, der har adgang til at yde humanitær støtte til de mange syrere, der er ofre for angreb.

Skulle behovet vise sig at vokse, kan beløbet skrues op. Derudover er Christian Friis Bach klar til at bruge flere penge til at hjælpe syrerne gennem Dansk Røde Kors, Dansk Flygtningehjælp, UNICEF og UNDP.

”Her i vinteren er der stor risiko for, at behovet for nødhjælp bliver endnu mere kritisk. Der er allerede nu alvorlig mangel på både mad og brændstof. Vi skal gøre, hvad vi kan for at hjælpe de organisationer, der har adgang til de mange nødlidende syrere”, siger Christian Friis Bach.

Det er først og fremmest lokale organisationer, der kan operere i de områder, der er hårdest ramt af urolighederne.

Styret i Syrien har i årevis været meget restriktivt overfor udenlandske og internationale organisationer. Det er derfor også meget svært at få sig et sikkert overblik over krisens omfang i de værst ramte byer og områder.

Yderligere oplysninger hos:
Thomas Hundsbæk, tlf. 41 86 59 00