Danmark skal være med til at vælge FN’s næste generalsekretær

Mogens Lykketoft som formand for FN’s Generalforsamling i 2016.


Foto: Albin Lohr-Jones/Pacific Press/LightRocket via Getty Images
Laurits Holdt

24. november 2023

Når Danmark om lidt over et år – formentlig – bliver medlem af FN’s Sikkerhedsråd, ja så kommer de danske diplomater i New York til at være med til at træffe en beslutning, der får vidtrækkende konsekvenser for hele FN-systemet. Den danske to-årige periode i Sikkerhedsrådet falder nemlig sammen med, at der skal vælges ny generalsekretær.

Antonio Guterres nærmer sig udløbsdatoen for sin anden periode, og mere end 10 år får man ikke på en post.

Valget af FN’s generalsekretær var tidligere en totalt lukket proces. Der var ingen krav til ansøgerne, ingen jobbeskrivelse, ingen ansøgningsfrist. Den, der endte med at blive udpeget, var måske slet ikke kandidat til stillingen. Men var måske en, som de 15 lande i Sikkerhedsrådet selv havde fundet frem til som kompromiset, der ikke generede nogen.

Ved udnævnelsen af Guterres i 2016 blev der imidlertid lavet grundlæggende om på hele valgprocessen, kandidaterne blev offenligt kendt, der var tv-transmitterede høringer med dem – ikke mindst på grund af den danske formand for FN’s Generalforsamling det år, Mogens Lykketoft.

De fremskridt kan ikke rulles tilbage, vurderer Mogens Lykketoft, der er gæst i Globalnyts podcast, Højtryk. Selv ikke det giftige klima, der hersker i Sikkerhedsrådet nu, vil kunne ændre på den nye virkelighed for udvælgelsen af FN’s generalsekretær.