Danmark stemmer nej til fiskeriaftale med Marokko

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Et bredt flertal i Folketinget stemte tirsdag imod en fiskeriaftale, som EU har indgået med Marokko. Aftalen er kontroversiel, fordi den inkluderer farvandet ud for Vestsahara – et område, som har været besat af Marokko siden 1975. Det skriver Afrika Kontakt i en presseudtalelse.

Afrika Kontakt fik selv muligheden for at påvirke politikerne, da organisationen i morges havde foretræde for Europaudvalget forud for afstemningen.

Ved denne lejlighed anførte Afrika Kontakt blandt andet, at det er imod international lov at inkludere det besatte område i aftalen, og at Vestsaharas oprindelige befolkning, Saharawierne, hverken har haft indflydelse på eller gavn af aftalen.

Overfiskeri og manglende kontrol

Dertil kommer, at aftalen åbner for at overfiske visse arter, at der ikke er nogen mulighed for at kontrollere, at Marokko overholder sine forpligtelser, og at der ikke er indskrevet en klar klausul om overholdelse af menneskerettighederne i aftalen.

Konsekvenser i Ministerrådet

Afrika Kontakt er derfor godt tilfreds med resultatet af dagens afstemning, og håber, at den vil få konsekvenser i EUs Ministerråd:

”Det var interessant at høre, at et flertal af folketinget ønskede, at Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Karen Hækkerup S), skulle arbejde målrettet for, at der kommer et flertal imod aftalen, når fiskeriaftalen skal behandles på Ministerrådsmødet til november”, siger Mads Barbesgaard, politisk formand for Afrika Kontakt.

Folkebevægelsen: “Yderst glædeligt”

Også i Folkebevægelsen mod EU er der tilfredshed over denne afvisning af en aftale, der ifølge bevægelsen kan skade FNs fredsarbejde i området:

“EFTA – hvor bl.a. Norge er med – og USA har ekskluderet Vestsahara fra aftaler med Marokko. Det er på tide, at EU også følger folkeretten og ikke saboterer FN’s fredsarbejde i Vestsahara. Det er derfor yderst glædeligt, at Danmark vender sig imod at forlænge EU’s ulovlige aftale med Vestsahara”, udtaler Rina Ronja Kari, talsperson for Folkebevægelsen mod EU, i en pressemeddelelse.