Flere kritikpunkter
Danmark har i løbet af det seneste år fået kritik fra FN og forskellige FN-komitéer og organer for en lang række forhold på det menneskeretslige felt, herunder:
- Diverse stramninger på asylområdet, herunder den særlige integrationsydelse og at flygtninge kan risikere at vente op til tre år på familiesammenføring
- Nedlæggelsen af Irak- og Afghanistankommissionen
- Tvang i psykiatrien
- Brug af isolationsfængsling
Regeringen skal acceptere anbefalinger
Danmarks første UPR-eksamination fandt sted den 2. maj 2011. FN-medlemslande fremsatte dengang 133 anbefalinger til Danmark. Danmark offentliggjorde efterfølgende et svar på hvilke anbefalinger, der kunne accepteres.
Danmark tog herefter i 2013 initiativ til en UPR-midtvejsrapportering, hvor der igen blev foretaget en grundig gennemgang af alle anbefalingerne til Danmark, herunder også de anbefalinger, som ikke kunne accepteres i første omgang. I alt har Danmark accepteret 102 anbefalinger fuldt ud, mens 5 anbefalinger er blevet delvist accepteret.
Under mødet i Genève torsdag vil udenrigsministeren blandt andet få spørgsmål på baggrund af den rapport, som regeringen fremsendte til FN i oktober 2015.
Som i forbindelse med den første eksamination vil Danmark også efter eksaminationen den 21. januar skulle tilkendegive, hvilke anbefalinger der kan accepteres.