Vil støtte kontroversiel kolonimagt
Marokko er nemlig, udover at være en af verdens værste torturnationer, også Afrikas sidste kolonimagt, og man betragter entydigt kolonien Vestsahara som en del af Marokko. Man brød tidligere på måneden en 25 år gammel våbenhvile med sin koloni Vestsaharas befrielsesbevægelse Polisario, da marokkanske tropper krydsede grænsen mellem den Polisario-kontrollerede del af Vestsahara, og den del som Marokko har koloniseret siden 1975.
I juni besluttede et enigt folketing, at fraråde danske offentlige institutioner at handle i og med den marokkanske kolonimagt i Vestsahara. Ikke mindst fordi handel med kolonimagter er i strid med international lov.
Hvad får vi ud af det?
For eksempel fremhæves det, at regionens manglende stabilitet har alvorlige implikationer for sikkerheden, velstanden og adgangen til markederne for Danmark, ikke mindst fordi en af de største trusler, ifølge programdokumentet, er imod Danmark er terroristangreb fra Mellemøsten og Nordafrika.
En mulig krig
Spørgsmålet er så, om ikke en mulig krig, som følge af Marokkos brudte våbenhvile, vil skabe en langt farligere situation i MENA-området end den nuværende, og om ikke Danmark skal bruge det nye reformprogram til at lægge pres på Marokko for at give Vestsahara sin uafhængighed.
Programdokumentet skal diskuteres i Danidas programkomité i september, og et endeligt dokument godkendes i starten af 2017. Budgettet for programperioden er 1 milliard kroner.