Når Danmarks Indsamling ruller over skærmen på DR1 fredag d. 8. februar 2013, flytter showet ud i landet med folkefester i fire landsdele. De danner rammen om danskernes kappestrid med og mod hinanden om at samle flest penge ind til Afrika.
Det fremgår af en pressemeddelelse onsdag.
Siden 2007 har danskerne samlet næsten 500 mio. kroner ind til udviklingsprojekter i Afrika. I 2013 rykker indsamlingsaktiviteterne ud i landet. Danmark er nemlig blevet inddelt i fire landsdele – Nordjylland, Midtjylland, Syddanmark og Østdanmark – som skal kæmpe med og mod hinanden om at samle mest ind og tilsammen gøre en forskel i Afrika.
”Almindelige danskere, virksomheder og skoler gør hvert år en enorm indsats for at samle penge ind til Danmarks Indsamling. Det at gøre noget for andre vil vi gerne brede endnu længere ud. Hele Danmarks Indsamling rykker nu endnu tættere på,” siger Line Grove Hermansen, der er talsmand for Danmarks Indsamling og kommunikationschef i SOS-Børnebyerne.
Allerede nu er der kog i idégryderne. I januar bliver der skruet op for indsamlings-aktiviteterne, og det store indsamlingsshow på DR1 den 8. februar 2013 bliver med livesending fra Aalborg, Horsens, Odense og Roskilde, der fungerer som værtsbyer for de fire landsdele.
”Gennem aftalen med landsdelene vil vi samle Danmark endnu bedre og bredere end før. Samtidig skruer vi op for samarbejdet mellem vores radiokanaler, Ramasjang, dr.dk og ikke mindst tv-showet, så ingen er i tvivl om, hvorfor vi samler ind – og at det nytter, ” siger DR redaktør Jesper Dein.
Det nytter at hjælpe
I seks år har danskerne gennem Danmarks Indsamling bidraget til at give børn og voksne i Afrika et mere værdigt liv, hedder det.
Aids-ramte har fået medicin, forældreløse og udsatte fået et hjem, spædbørn er blevet vaccineret, børn har fået nye skoler, unge fået en uddannelse og flygtninge er hjulpet til en mere tryg tilværelse.
”Selv om der flere steder er fremgang at spore, er behovet fortsat enormt. Alt for mange i landene syd for Sahara lever under forhold, vi danskere svært kan forestille os”, siger Line Grove Hermansen.
“I Niger sulter over fem millioner, i Sydsudan har 40 pct. af befolkningen ikke adgang til rent drikkevand og i Rwanda er det kun hver tredje, som får mere end seks års skolegang – bare for at nævne nogle af de udfordringer, landene står overfor,” lægger hun til.
Fire landsdele “ruster sig til kamp”
Ernst Trillingsgaard, der er direktør i Aalborg Kongres & Kultur Center, fortæller, at Aalborg og Nordjylland er klar til både at lave en folkefest i Gigantium den 8. februar, samtidig med at landsdelen satser på at skabe det bedste indsamlingsresultat af de fire landsdele.
”Vi har sat alle sejl til og indkaldt hele mandskabet, for med vores vestenvind og evne til at sætte storsejl, kommer det til at gå stærkt i konkurrencen”, siger Trillingsgaard, der er tovholder på Nordjyllands bidrag i samarbejde med Region Nordjylland og Event Aalborg.
“Vi glæder os over at kunne være med til at understøtte det mangeårige arbejde, der ligger i Danmarks Indsamling, og de flotte resultater, der skabes til fordel for en masse børn og voksne i Afrika, hvor vores hjælp er nødvendig for at skabe netop fremdrift for kontinentet,” uddyber han.
Turbo i Horsens
I Horsens Kommune forsikrer borgmester Peter Sørensen (S), at den midtjyske landsdel vil sætte turbo på for at nå et rekordstort indsamlingsbeløb.
”At Horsens er blevet en af værtsbyerne for Danmarks Indsamling 2013 gør mig glad og stolt, men det vil gøre mig endnu mere stolt, hvis vi i den midtjyske landsdel kan blive blandt de bedste til at samle ind. Vi vil sætte alle kræfter ind for at få hele vores landsdel aktiveret og motiveret i den gode sags tjeneste,” siger han.
Odense smøger ærmerne op
I Odense er man også klar, for selv om formålet er alvorligt, må det godt være sjovt at samle ind, påpeger Odense Kommunes borgmester, Anker Boye (S).
”Jeg håber da, at fynboer, syd- og sønderjyder smøger ærmerne op og melder klar til kamp,” udtaler han.
Direktøren for Odense Sport & Event, Thomas Christensen, fortæller, at organisationen, der bl.a. tæller superligaklubben OB, vil gøre alt, hvad der står i dens magt for at fylde Stadium Arena Fyn til Danmarks Indsamling.
”Sammenhold gør stærk, og i den syddanske region er samarbejde helt afgørende for, at vi kan hævde os på landsplan. Danmarks Indsamling er den perfekte lejlighed til at vise, hvor langt vi allerede er kommet – og at vi kan matche og overgå de andre, hvis vi vil. Vi tror på, at regionen kan gøre en markant forskel for indsamlingen”, siger han.
Folkefest i Roskilde
I Roskilde er byen gået sammen med Roskilde Festival og Roskilde Domkirke om at skabe rammerne for en kæmpe folkefest, der repræsenterer hele Østdanmark.
“Roskilde er en innovativ by med socialt engagerede og idérige borgere, så jeg er sikker på, at vi med Roskilde Festivals frivillige og deres erfaringer med humanitært arbejde og kreative fester i ryggen kan give de andre landsdele kamp til stregen i både gavmildhed og idérighed,” siger Joy Mogensen (S), Roskilde Kommunes borgmester.
Den dystre baggrund
* I Afrika syd for Sahara forventes fattigdommen – målt på antal personer, der lever i ekstrem fattigdom (dvs. for under 1 dollar om dagen) – at stige fra 227 millioner i 1990 til 340 millioner i 2015 (1).
* Ifølge FNs Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) befinder 36 lande sig i akut fødevarekrise. Af dem ligger de 21 i Afrika syd for Sahara. Alene i Sahel-landet Niger sulter over fem millioner (2).
* Op mod 340 millioner afrikanere savner rent drikkevand, og næsten en halv milliard må undvære ordentlige sanitære forhold og derfor ofte forrette deres nødtørft i det fri. I Sydsudan har 40 pct. af befolkningen ikke adgang til rent drikkevand.
* Hvert år dør 1,8 millioner børn af diarré og andre sygdomme som følge af urent vand og dårlige sanitære forhold, og ifølge UNESCO dør 5.000 børn hver dag af sygdomme som følge af mangel på rent drikkevand. Det svarer til et dødsfald hvert 17. sekund (3).
* I lande syd for Sahara i Afrika kommer 45,5 millioner ikke i skole, og i Afrika er andelen af analfabeter omkring 40. procent. Helt konkret er det kun hver tredje barn i Rwanda , som får mere end seks års skolegang (4).
* To millioner børn er de sidste ti år døde på grund af væbnede konflik-ter. 20 millioner børn har måttet flygte fra deres hjem og én million har mistet deres forældre. Ca. 300.000 børnesoldater – piger og drenge under 18 år – er blevet tvunget ind i konflikter på verdensplan (5).
* På verdensplan lever 33,4 millioner med hiv (som kan føre til aids i udbrud). 22,4 af dem bor i Afrika syd for Sahara. Hiv er stadig den smitsomme sygdom, som tager flest menneskeliv.
* Syd for Sahara dør 1 ud af 16 kvinder i barselsengen, og hvert minut dør en kvinde i forbindelse med graviditet og fødsel.
* Det skønnes, at flere end to millioner kvinder i Afrika lever med fistula – en lidelse i underlivet forårsaget af komplicerede fødsler eller grove voldtægter-, og der er over 100.000 nye tilfælde hvert år (6). Fistula medfører ufrivillig vandladning og kvinderne udstødes som oftest af familien og landsbyen.
Kilder:
1 http://www.unicef.org/emerg/index_33296.html
2 http://www.fjernenaboer.dk/index.php?PID=397
3 http://www.fjernenaboer.dk/index.php?PID=397
4 http://skole.unicef.dk/artikler/fakta-om-boern-og-uddannelse
5 http://www.unesco.org/new/en/
6 http://um.dk/da/danida/det-goer-vi/udv-strat-indsats/social-fremskridt/sund/seksuel-og-reproduktiv-sundhed
Se under sidste punkt også
http://www.u-landsnyt.dk/navnenyt/de-rejser-ud/gyn-kolog-skal-l-re-fra-sig-i-burundi
Om Danmarks Indsamling 2013:
Danmarks Indsamling 2013 er en fælles indsamling til fordel for Afrika, som Danmarks Radio og 12 af Danmarks største humanitære organisationer står bag.
Organisationerne arbejder for at hjælpe Afrika ud af fattigdom og fremme FN’s 2015 mål. Danmarks Indsamling blev holdt første gang i februar 2007 og har samlet næsten 500 mio. kr. til udviklingsprojekter i Afrika. I 2012 blev det til 87 mio. kr. til børn på flugt.
De 12 deltagende organisationer er:
Dansk Røde Kors, BØRNEfonden, Red Barnet, UNICEF Danmark, Læger uden Grænser (MSF), ADRA Danmark, Mellemfolkeligt Samvirke, CARE Danmark, SOS-Børnebyerne, Folkekirkens Nødhjælp, Dansk Flygtninge-hjælp og solidaritets- og bistandsorganisationen IBIS.
Man kan læse mere om Danmarks Indsamling 2013 på:
www.danmarksindsamling.dk eller www.dr.dk/danmarksindsamling
Yderligere oplysninger om Danmarks Indsamling 2013 hos:
Line Grove Hermansen, kommunikationschef i SOS Børnebyerne
E-mail: [email protected] og mobil: 20 14 44 30
Om Danmarks Indsamling 2013 i Aalborg:
Susanne Kabel, Aalborg Kongres & Kultur Center,
tlf. 99 35 55 74 og e-mail: [email protected]
Om Danmarks Indsamling 2013 i Horsens:
Frank Panduro, Horsens and Friends,
tlf. 69 14 94 01 og e-mail: [email protected]
Om Danmarks Indsamling 2013 i Odense:
Rasmus Hessum Hansen, Udvikling Fyn,
tlf. 29 33 54 25 og e-mail: [email protected]
Om Danmarks Indsamling 2013 i Roskilde:
Marianne Hansen, Roskilde Festival,
tlf. 46 36 33 21 og e-mail: [email protected]