Når kvinder søger akut ly på et krisecenter, har de ofte oplevelser med sig, som gør særligt indtryk og går langt ind i hjertekulen. Kvinderne får hjælp af fagfolk som psykologer og socialarbejdere, men for dem kan det være svært ikke at tage de voldskomme indtryk med hjem.
Rigtig mange, både fagfolk og frivillige, går ind i deres arbejde med liv og sjæl. Arbejdet kan berøre dem dybt, og det kan påvirke dem privat.
Derfor underviser Danner personale på krisecentre i fx Tunesien, Marokko og Afghanistan, så de kan få redskaber til at stå stærkt i deres arbejde. De lærer fx at briefe hinanden og derved få talt oplevelser igennem, der er særligt belastende.
Briefing et vigtigt redskab
Der er forskellige tegn på, at en kollega er ved at brænde ud, eller om vedkommende er sekundært traumatiseret. Søvnbesvær, stress, opfarenhed og let til tårer er nogle af dem.
Pas på dig selv
Danner har siden 2012 undervist krisecenterpersonale, bl.a. i sekundær traumatisering og forebyggende metoder. På Tamkin-krisecenteret i Tunesien, har de gode erfaringer med metoderne, og de er meget opmærksomme på, at det er mentalt hårdt at arbejde på krisecenter.
Anna-Maria Mosekilde uddyber:
Danner oplever en stor efterspørgsel på de efteruddannelses-kurser, der udbydes for fagfolk på krisecentre i Mellemøsten og Nordafrika. Ud over ansattes trivsel og undgåelse af sekundær traumatisering, udbydes kurser i krisecentermetoder, dokumentation af vold og fortalervirksomhed samt faglig omsorg og støtte til børn på krisecentre. Formålet med kurserne er kort sagt at:
- Yde bedre beskyttelse for kvinder og børn udsat for vold
- Styrke krisecentrene i at arbejdet med at forebygge vold
- Sikre fagligt fundrede rammer for krisecenter-ansatte
- Styrke krisecenterbevægelsens synlighed og gennemslagskraft
I foråret 2017 lancerer Danner tre undervisningsfilm, som er målrettet socialarbejdere på krisecentre i Mellemøsten og Nordafrika. Interesserede kan se filmene på Danners hjemmeside.