Den indiske regering meddelte i sommer et ønske om gradvist at udfase bistandssamarbejdet med en række mindre donorer.
Danmark har derfor besluttet at udfase den bilaterale statslige bistand inden udgangen af 2005. Der vil samtidig blive taget skridt til at styrke det politiske, økonomiske og handelsmæssige samarbejde, skriver udenrigsministeriet lørdag på sin hjemmeside, um.dk
Ændringen i det dansk-indiske samarbejde afspejler, at Indiens rolle i det internationale samfund er under forandring. Indien er en voksende økonomi med høj vækst og stor udvikling. Der er stigende fokus på Indien som regional magt og vigtig partner i en globaliseret verden.
Bag ophøret af bistandssamarbejdet med bl.a. Danmark ligger også Indiens ønske om selv at træde i karakter som donor over for fattigere lande.
Beslutningen om at udfase bistanden til Indien er ikke ny. I forbindelse med atomprøvesprængningerne i 1998 blev der truffet beslutning om udfasning af bistanden inden 2008. Indiens nye udmelding indebærer, at udfasningen fremrykkes. Den indiske regering har samtidig i 2003 tilbagebetalt sin gæld (statslån) til Danmark på 528 mio.
Efter 2005 vil danske private bistandsorganisationer, NGOer, fortsat kunne modtage støtte til deres udviklingsaktiviteter i Indien. Der vil også stadig være mulighed for støtte til aktiviteter gennem ordningen for blandede kreditter.
Danmark vil følge udviklingen i Indien tæt. Mange indere lever under fattigdomsgrænsen, og der er fortsat behov for en aktiv politik for at sikre alle befolkningsgrupper del i landets økonomiske udvikling.
Gennem EU og Danmarks støtte gennem multilaterale organisationer vil Danida forsat følge situationen for de mange fattige, som var målgruppen for den danske bistandsindsats.
Set fra dansk side – og det internationale samfunds side – er der grund til at glæde sig over, at Indien nu er så stærk økonomisk, at det kan klare sig uden donormidler i større omfang.
Dette skal samtidig ses på baggrund af de mange resultater, som Danmark og en række andre donorer har opnået gennem et årelangt bistandssamarbejde.
Udviklingsbistandssamarbejdet mellem Danmark og Indien blev indledt i begyndelsen af 1960erne med fokus på landbrug og voksenundervisning. Senere blev bistanden udvidet til sundhed og vand-sanitet.
Der har været gode resultater. Danmark har spillet en markant rolle i udryddelsen af spedalskhed og polio. Dansk bistand har også sat sine tydelige fingeraftryk på indiske udviklingspolitikker inden for f.eks. landbrugskonsulenttjenesten og drikkevandssektoren.
Med udgangspunkt i den oprindelige støtte fra 1960erne til en kvæggård i den daværende Mysore-delstat og med støtte til kvægbrugssektoren op igennem 1970erne og 80erne har dansk bistand også bidraget væsentligt til opbygningen af en indisk mælkeindustri.
Også energi- og kommunikationssektoren er blevet støttet. Bl.a. ville indisk vindmølleindustri ikke være på det niveau, den er i dag, uden dansk fødselshjælp, anfører udenrigsministeriet.