Dansk dublet af menneskeretscenter i Tyrkiet (udvidet version)

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Med støtte fra staten skal Dansk Institut for Menneskerettigheder hjælpe til med at bygge en lignende, uafhængig institution op i Tyrkiet, skriver flere blades onlinetjenester mandag.

Et sådant tyrkisk menneskeretscenter kan hjælpe landet til at blive anerkendt som EU-medlemsland. Menneskerettighedsinstitution kan åbne inden for et års tid, skønner det danske centers direktør, Morten Kjærum.

Den tyrkiske pendant til det danske center kan komme til at spille en rolle i EUs vurdering af, om landet lever op til de krav til menneskerettigheder, som EU stiller til medlemslandene.

Torsdag-fredag har Instituttet i København indkaldt til et møde i Tyrkiet med repræsentanter for borgerorganisationer og myndigheder. Mødet skal bane vej for, at centret kan fungere som et uafhængigt organ. Dansk Institut for Menneskerettigheder har opereret i Tyrkiet i en halv snes år.

Støtten via instituttet er hovedled i en samlet pakke fra den danske stat på 23 mio. kr., der også skal hjælpe det tyrkiske politi til selv at holde øje med, om menneskerettighederne bliver overholdt.

De tyrkiske myndigheder skal generelt have hjælp til at opbygge vejledning og dokumentatin på websider om respekt for menneskerettigheder, og der skal oprettes en fond til at bakke op om borgerorganisationer, der går i clinch med myndighederne.

Folketingets finansudvalg behandler bevillingsansøgningen fra regeringen snarest.