Vareeksporten til Afrika sted markant i årene 2005-2013, fra omkring 4.7 milliarder kroner til 11 milliarder kroner svarende til en stigning fra 1 procent til 1.8 procent af den samlede danske vareeksport.
Men siden er det gået ned ad bakke og i det indeværende års første fem måneder, er der, ifølge Dagbladet Børsen, sket et fald i vareeksporten på cirka 30 procent til ni af de største markeder på kontinentet, Sydafrika, Nigeria, Tanzania, Uganda, Kenya, Marokko, Egypten og Congo.
Afrikas to største økonomier, Nigeria og Sydafrika, er i krise og trækker væksten på det afrikanske kontinent ned.
Ifølge en prognose fra Den Internationale Valutafond (IMF) går Nigeria i recession i år med en negativ vækst på 1.8 procent samtidig med forventninger til Sydafrikas vækst er blevet reduceret fra 0.6 procent til 0.1 procent af bruttonationalproduktet (BNP).
Læs også IMF: Nigerias økonomi skrumper i år
Den danske eksport til Nigeria var i årets første fem måneder 224 millioner kroner, det er næsten en halvering i forhold til samme periode i 2015. Samtidig er eksporten til Sydafrika faldet cirka 20 procent til 813 millioner kroner i samme periode, viser de seneste tal fra DI og Danmarks Statistik.
Vækstraten i Afrika syd for Sahara bliver i år kun på cirka 3 procent, det laveste i 15 år og rundt regnet halvdelen af vækstraten fra de seneste ti år.
Faldende priser på olie og andre råvarer samt en ødelæggende tørke i det sydlige Afrika er blandt hovedårsagerne til den økonomiske krise i flere af kontinentets største økonomier.
Læs også Solen stiger i øst – også i Afrika
Der er dog lyspunkter. I det østlige Afrika kan Kenya og Etiopien nå vækstrater på 5-6 procent og i det vestlige Afrika buldrer Elfenbenskysten frem med årlige vækstprocenter tæt på de 8 procent.