Dansk Juleindsamling sikrer latriner til fattige familier i Uganda

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Toke Nyborg
Kommunikationskoordinator & redaktør i Caritas Danmark

Det kan være svært at forestille sig ikke at have et toilet, men for næsten halvdelen af verdens befolkning er det en del af hverdagens barske realiteter.

Især de fattige må finde andre steder at stille deres nødtørft med diverse sundhedsmæssige konsekvenser til følge. Alene i Afrika dør 2.000 børn hver dag af diarré.

Årets Juleindsamling fra støtter af den katolske hjælpe-organisation, Caritas Danmark, er gået til latriner i Afrika.

154.975 kroner blev samlet ind. Pengene går til at bygge 700 latiner i Uganda og vil komme 700 familier til gode – det svarer til ca. 3.500 personer.

Caritas´ programkoordinator Maj Forum er imponeret og glad over resultatet og baglandets opbakning til Ugandas fattige familier:

– Der er stort behov for latriner i Uganda, hvor 3 millioner mennesker ikke har adgang til ordentlige toiletforhold. Juleindsamlingen vil gøre en stor forskel for familierne i Soroti-området hvor Caritas arbejder, forklarer hun.

Caritas sender helt præcist 124.364 kroner til Uganda, hvor Caritas´ samarbejdspartner vil stå for konstruktionen af latriner.

Fluer og bakterier

– Herude på landet har vi normalt ikke nogen toiletter. Vi sætter os bare ude mellem buskene. Men på den måde kan fluerne bringe bakterierne ind i vores huse, hvor de sætter sig på maden. Der er hele tiden mindst én i familien, der har diarré eller malaria med høj feber, fortæller Gladys fra Uganda.

Næsten alle familier i hendes landsby har mistet et barn på grund af sygdom.

Diarré er et omfattende problem og mange børn dør af dehydrering som følge af sygdommen. Alene i Afrika dør godt 750.000 personer hvert år på grund af diarré, selvom sygdommen kan undgås med en relativ simpel indsats.

Ordentlige toiletforhold kan reducere tilfælde af diarré med næsten 40 procent og nedsætte børnedødeligheden. Det kan derfor undre, at man hører så lidt om diarré og andre lidelser, der er relateret til dårlige toiletforhold, eller rettere – mangel på toiletter overhovedet.

– Ca. to millioner børn dør hvert år, fordi vi ikke har ordentlige toiletter rundt omkring i verden. Og vi gør ingenting ved det, sagde adjunkt og civilingeniør Peter Kjær Jensen for nylig til Danmarks Radio. Han er ekspert i international sanitet ved Københavns Universitet.

– Man kan sende folk til Månen, men man kan ikke bygge ordentlige toiletter, som folk gider bruge i Afrika, noterede han.

I Uganda arbejder Caritas på at forbedre de hygiejniske forhold for fattige bønder og har gode erfaringer med at undervise bønder i, hvordan diarré kan undgås ved at bygge latriner og primitive vandhaner.

Kilde: www.caritas.dk