Dansk kaffeklub skal gavne u-landene

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Udviklingsminister Bertel Haarder åbner nystiftet kaffeklub til gavn for u-landene. Det sker mandag kl. 10.30 på Restaurant Noma, Strandgade 91, i København, hvor der er stiftende generalforsamling. Tanken med Kaffeklubben er at luksuskaffe og udvikling i producentlandene skal gå hånd i hånd, hedder det i en pressemelding.

Ved at sætte kvalitetskaffe på dagsordenen ønsker Kaffeklubben at opnå 2 ting:
1) Kaffedrikkerne får kendskab til og smag for den gode kaffe, og
2) Kaffeproducenterne får en bedre pris for deres kaffebønner.

Gastronomi og udvikling

Kaffeklubbens arbejde vil dels være at oplyse forbrugere om kaffens store gastronomiske muligheder, dels at fungere som et synergiskabende netværk for kaffefirmaer, udviklingsorganisationer og kaffeproducenter. Kaffeklubben vil gennem forskellige projekter bistå bønderne med viden om kvalitetskaffe og direkte afsætningsmuligheder.

Luxury trend

Luksus-tendensen i forbrugernes vaner omtales som ”new luxury”. Det er en stærkt voksende nydelsesorienteret trend som alene på det amerikanske kaffemarked står for rundt regnet ni milliarder dollar.

I Danmark skal man nu også have adgang til gastronomiske kaffeoplevelser. Store kaffenavne som Antigua, Sidamo og Malabar skal indgå i danskernes ordforråd på linje med Bordeaux og Chianti.

Fremgang for producenterne

Når flere kaffedrikkere værdsætter kvalitetskaffe, og er villige til at betale ekstra for den gode kaffe, sættes en positiv udvikling i gang i de fattige producentlande. Kaffebønderne kan opnå langt bedre priser, hvis de kan dyrke gourmet-kaffe, og hvis de kan undgå de mange fordyrende mellemled, der traditionelt præger verdenshandelen.

Bag Kaffeklubben står en usædvanlig alliance af nogle af Danmarks kendte kokke, en række kaffeimportører og –risterier, Håndværksrådet, 3F, Landbohøjskolens Institut for Fødevareteknologi og en bred kreds af danske u-landsorganisationer som Folkekirkens Nødhjælp, Mellemfolkeligt Samvirke, Fair Trade Import, Caritas og Ibis. Kaffeklubben er i øvrigt åben for alle interesserede.

Initiativet til Kaffeklubben er taget af Max Havelaar Fonden Danmark.

Programmet byder på korte indlæg fra

Udviklingsminister Bertel Haarder: Bistand og handel der støtter hinanden
Formand for Kaffe- og Teimportørforeningen Peter Skafte: Rundt om den gode kaffe
Præsident for Det Gastronomiske Akademi, Claus Tingstrøm: Tomme maver og gourmétrestauranter – passer det sammen?
Konsulent Jacob Andersen: Baggrunden for Kaffeklubben

Efter stiftelsen byder Kaffeklubben på en kaffeinspireret frokostmenu. Deltagelse i frokosten kræver tilmelding på [email protected]

Yderligere oplysninger fås hos:
Jacob Andersen på tlf. 39 62 90 88 / 22 99 16 45
Simen Sandberg, koordinator for ulandsnetværket under Kaffeklubbben, på tlf. 35 24 78 43.
Judith Kyst, Markedschef hos Max Havelaar Fonden der er lead-organisation for u-landsnetværket på tlf. 70 23 13 45