Dansk kampagne for menneskerettigheder i Nepal

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Menneskerettighederne i Nepal lider under den konflikt mellem maoister og regering, som er ved at udvikle sig til en regulær borgerkrig.

En gruppe aktivister i Mellemfolkeligt Samvirke bestående af bl.a. tidligere MS-udviklingsarbejdere i landet har taget initiativ til en kampagne for menneskerettighederne i Himalaya-landet, fremgår det af hjemmesiden www.ms.dk

Det hedder bl.a.: I Nepal krænkes menneskerettighederne, mens verden ser den anden vej. Det er på høje tid, at det internationale samfund siger stop overfor den enevældige konge, der har suspenderet det demokrati, som alle jublede over for blot 13 år siden.

Konflikten i Nepal mellem oprørerne og regeirngshæren bliver stadig mere voldelig. Alene siden august 2003 har over 1.500 mistet livet. Det gør Nepal til det land i verden, der har flest dræbte pr. indbygger.

Menneskeretssituationen er alvorlig. Det går ikke blot ud over unge soldater i hver lejr, men også ud over civilsamfundet, der holdes som gidsler og gøres til ofre for drab, voldtægter og tortur.

Nyhederne fortæller hver dag om nye uskyldige, der er blevet ofre for hærens eller maoisternes overgreb. Det er rystende at se, hvordan det internationale samfund indtil videre har tacklet situationen i landet.

USA har aktivt valgt side ved at betegne maoisterne som terrorister. Dermed giver USA den enevældige nepalesiske konge legitimitet til at fortsætte sin udemokratiske ledelse af landet. Belgien har gennemført en våbenhandel med de nepalesiske myndigheder. Våben, der også bruges til at dræbe uskyldige civile.

Mens USA og Beligien aktivt støtter den ene part af konflikten, nemlig kongen, vælger det øvrige internationale samfund nærmest at ignorere situationens alvor. Til trods for, at Nepal modtager støtte fra en lang række vestlige lande, har man ikke benyttet muligheden for at stille sig kritisk overfor landets ledelse.

Vi har på baggrund af denne situation startet en aktivistgruppe, der skal sætte fokus på menneskeretssituationen i Nepal. Det er vores ønske at råbe de danske politikere op og få dem til at rejse kritiske spørgsmål overfor den nepalesiske regering, uden at det dog skal komme til at betyde, at Danmark stopper støtten til Nepal. Nepal har brug for aktiv indblanding fra det internationale samfunds side, ikke isolation.

Vi sigter på at etablere et samarbejde med danske og andre organisationer i EU, så MS ikke står alene med initiativet. I perioden fra den 7. til den 12. marts får vi besøg af en nepalesisk menneskeretsforkæmper.

Hvis du vil være med til at bruge en del af dine kræfter på denne kampagne, er du meget velkommen! Vi har virkelig brug for gode kræfter, der vil arbejde for en god sag.

Vi holder næste det møde onsdag den 3. marts kl. 17 på Cafe Salonen i Skt. Peders Stræde, København.

Aktiviteter:

3. marts kl. 17.00 på Cafe Salonen.
Møde og planlægning af gruppens videre arbejde

7.-12. marts
Nepalesisk menneskerets- og græsrodsaktivist besøger Danmark. I den forbindelse vil der blive arrangeret en stribe aktiviteter med henblik på at skabe debat om situationen i Nepal netop nu.

Kontaktpersoner: Tim Whyte og Lene Broksø Olsen, der er tidligere udviklingsarbejdere i Nepal udsendt af Mellemfolkeligt Samvirke. e-mail [email protected]