Dansk kommune indkøber regnskovstræ af tvivlsom oprindelse

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Vordingborg kommune indkøber tropisk træ af tvivlsom oprindelse til havnerestaurering til trods for, at garanteret bæredygtigt og lovligt alternativ (FSC) er let tilgængeligt. Den sydsjællandske Kommune har kendskab både til miljøvejledningen for indkøb af tropiske træ fra Miljøministeriet og til det miljørigtige FSC-alternativ.

Det skriver miljøorganisationen Nepenthes i en pressemeddelelse onsdag.   

Vordingborg Kommunes aktuelle indkøb af tropisk træ viser tydeligt, at miljøvejledningen, der sidste år blev udarbejdet af Miljøministeriet, ikke bliver brugt, hedder det.

Miljøminister Hans Chr. Schmidt henvendte sig tirsdag til alle landets borgmestre for at understrege vigtigheden af lovlig og bæredygtig produktion i verdens fattigste lande, dette har dog ikke fået Vordingborg Kommune til at ændre kurs, mener Nepenthes.

Søren Dürr Pedersen, formand for Nepenthes, siger: – Når kommuner som Vordingborg vælger ikke at følge miljøministerens opfordringer, viser det med al ønskelig tydelighed behovet for, at der stilles lovkrav om, at offentlige institutioner tager miljøvejledningen i betragtning, når der skal købes tropisk træ. Det er trods alt skatteyderne, der medvirker til de tropiske skoves forfald.

Ifølge vejledningen for indkøb af tropisk træ skal der altid tilstræbes det højeste niveau, når der handles med tropisk træ. På nuværende tidspunkt er et FSC certifikat, den eneste troværdige garanti for lovlighed og bæredygtighed.

Vordingborg Kommune har kendskab til, at der inden for en måned kan skaffes et FSC-certificeret alternativ af samme træsort. Kommunen har altså bevidst valgt at ignorere vejledningen, til trods for at den havde kendskabet til muligheden for at nå højeste niveau. Det eneste argument har været, at det vil forsinke byggeriet en måned, skriver Nepenthes.

– Det kan ikke være rigtigt, at et byggeri, der skal bruges af borgerne i mange årtier frem, ikke kan vente en måned på tømmer, som kan anvendes med god samvittighed. Dertil kommer, at denne forsinkelse kunne have været mindre, såfremt kommunen havde taget affære efter vores første henvendelse, siger Nepenthes-formand Søren Dürr Pedersen.

– I stedet har kommunen valgt at give sine borgere regnskovstræ af tvivlsom oprindelse og dermed ingen garanti for, at der ikke er ødelagt regnskov på samvittigheden, anfører han.

Kommunen har fået mundtlige tilkendegivelser fra den hollandske tømmergigant Wijma Kampen om træets lovlige oprindelse. Nepenthes har ved tidligere byggerier i København og Svendborg fundet dokumentationen meget utilstrækkelig.

Der er ofte tale om tilkendegivelser fra myndigheder, men ikke nogen faktisk kontrol af lovlighed og bæredygtig produktion. I Vordingborg har kommunen ikke engang modtaget denne tvivlsomme dokumentation, anfører Nepenthes.

Nepenthes er en dansk miljøorganisation, som bl.a. arbejder for uafhængig og troværdig certificering (mærkning) af træ fra bæredygtigt drevne skove igennem FSC-ordningen (Forest Stewardship Council).