Tyfonen, der fredag ramte Filippinerne, menes at have dræbt 10.000 mennesker. Tirsdag afsendes Danmarks bidrag til redningsindsatsen: Et komplet arbejds- og beboelsescenter til FN-folk, der skal bistå de lokale myndigheder.
Beredskabsstyrelsen sender tirsdag et hold til Filippinerne for at assistere i hjælpearbejdet efter en tyfon fredag skabte store ødelæggelser i landet. Det menes at flere end 10.000 mennesker er omkommet i katastrofen.
Søndag sagde regeringen at Danmark giver kr. 10 millioner til nødhjælpsarbejdet.
Udover de 10 millioner består det danske bidrag af seks specialister fra beredskabsstyrelsen, der skal opstille et koordinationscenter og en beboelseslejr til de FN-medarbejdere, der skal deltage i redningsarbejdet i byen Tacloban. Det er FN, der har bedt om det danske bidrag.
På sit websted skriver Beredskabsstyrelsen bl.a.:
Ødelæggelserne er særdeles omfattende i Filippinerne, efter tyfonen Haiyan ramte landet fredag dansk tid. Over 10.000 personer er angiveligt omkommet, og ifølge myndighederne er op mod 10 mio. mennesker berørt af situationen.
Efter anmodning fra FN sender Beredskabsstyrelsen nu et koordinationscenter og en beboelseslejr for FN-folk til byen Tacloban i Leyte-provinsen. Indsatsen sker i samarbejde med Beredskabsstyrelsens søsterorganisationer i landene i det såkaldte IHP-samarbejde (International Humanitarian Partnership, red.)
”Filippinerne er blevet voldsomt ramt, situationen er meget alvorlig og skaderne meget omfattende. Derfor er det vigtigt, at Danmark kan hjælpe FN’s indsats i Filippinerne blandt andet med bidraget fra Beredskabsstyrelsen, hvor vi sender et koordinationscenter og en beboelseslejr,” siger forsvarsminister, Nicolai Wammen.
Koordinationscenteret skal bemandes af FN-personel, der skal koordinere den internationale katastrofebistand til området. Tacloban er isoleret og uden strøm, vand og mad. Omkring 90 procent af bygningerne i byen er ødelagte.
Ifølge FN’s rekognosceringshold ligner ødelæggelserne efter Haiyans passage dem, der fulgte efter tsunamikatastrofen i det Indiske Ocean i 2004.
Læs mere om Beredskabsstyrelsens internationale katastrofeberedskab: http://brs.dk/beredskab/internationalt/katastrofe_til_indsats/Pages/Frakatastrofetilindsats.aspx