Dansk læge ind i FN-komite om tortur

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Overlæge Hans Draminsky Petersen blev mandag indvalgt i FNs nye underkomite til forebyggelse af tortur, som nedsættes i henhold til den valgfri protokol i FNs torturkonvention. Det er det første valg til komiteen.

Underkomiteen består af 10 uafhængige eksperter, som skal foretage inspektionsbesøg hos frihedsberøvede i medlemsstaterne, ligesom komiteen skal koordinere arbejdet i de nationale forebyggelsesmekanismer, som medlemsstaterne skal oprette i henhold til protokollen. I Danmark varetages denne opgave af Folketingets Ombudsmand.

Hans Draminsky Petersen er overlæge ved Frederikssund Sygehus og konsulent ved Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) i København.

– Som en af 2 læger i komiteen vil det være min opgave især at bidrage med sundhedsfaglig dokumentation for at forebygge den udbredte tortur i fængsler. Jeg ser en stor udfordring i at få fængselslæger globalt til at medvirke til forebyggelse af tortur, siger Hans Draminsky Petersen, der i mere end 25 år har været aktiv i arbejdet mod tortur bl.a. som medlem af Amnesty Internationals danske lægegruppe og “Danske Læger for Menneskerettigheder”.

Han har siden 1999 virket som konsulent for RCT, hvor han 2000-02 var international sundhedsfaglig koordinator.

Udenrigsminister Per Stig Møller (K), siger:

– I Danmark har vi mange meget erfarne læger og andre, som gør en stor professionel og personlig indsats for bekæmpelsen af tortur. Derfor kan vi fra dansk side bidrage til at løbe den nye underkomité i gang.

– I FN repræsenterer Protokollen en helt ny måde at arbejde for beskyttelsen af menneskerettighederne på. Det er regeringens forventning, at protokollen vil indebære en markant styrkelse af indsatsen mod tortur, og jeg er sikker på, at Hans Draminsky Petersen vil bidrage godt hertil, anfører Per Stig Møller.